Pieczone ziemniaki i pesto pietruszkowe
" Dobre jedzenie to mądra medycyna"
Alison Levitt M.D.
Alison Levitt M.D.
Składniki:
5 pęczków natki pietruszki
4 małe ząbki czosnku
150 ml oliwy z oliwek
125g startego sera gouda
sól i pieprz
ziemniaki.
Ziemniaki dokładnie czyścimy, następnie osuszamy i układamy na blaszce wyłożonej papieprem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 200 stopni. Pieczemy aż będą całkiem miękkie. Natkę pietruszki płuczemy odkrawamy większe łodyżki i całość przekrawamy kilkakrotnie nożem. Czosnek obieramy. Pietruszkę, czosnek miksujemy blenderem dodając powoli oliwę, starty ser, sól i pieprz aż do uzyskania gęstej pasty. Ziemniaki przekrawamy nożem na krzyż i lekko rozchylamy w miejscu przecięcia. Do środka nakładamy pesto. Całość posypujemy resztą sera.
ostatnio zauważyłam, że prawie zupełnie odeszłam od ziemniaków. A to w końcu podstawowy składnik polskiej diety. Twoja wersja ziemniaka bardzo mi przypadła do gustu :]
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i mam nadzieje że będą Ci smakować :)
Usuń