Kurczak po wietnamsku

"Dobry posiłek koi duszę, ponieważ regeneruje organizm."
Frederick W. Hackwood

Wśród dań kuchni azjatyckiej jakie do tej pory próbowałam i przyrządzałam, ten kurczak zajmuje zdecydowanie pierwsze miejsce. Większość dań kuchni azjatyckiej jest dla mnie za ostra. Ten kurczak pomimo ostrości jest przełamany dość wyraźną nutą słodyczy, która nadaje mu  intensywny i ciekawy smak i co dla mnie najważniejsze, kiedy jem nie czuje się jakbym połykała samo chili :) Dodatek cebulki jeszcze bardziej podkreśla smak tego dania. Podany jak przystało na azjatycką kuchnię z ryżem. Polecam polanie ryżu gotowym sosem słodko pikantnym jaki można kupić w wielu sklepach. Świetnie łączy się ze smakiem kurczaka i nadaje wyrazistości ryżowi.  Sam przepis powstał metodą prób i błędów na podstawie różnych przeczytanych w internecie przepisów. W większości z nich występuje przyprawa Garam Masala.Mój kurczak powstał na bazie przypraw jakie są wykorzystywane w tej mieszance w proporcjach jakie dla mnie nadają mu najlepszy smak. Oczywiście możecie je modyfikować i przygotować kurczaka bardziej lub mniej pikantnego lub z mocniej wyczuwalną nutą którejś przyprawy. Tę kwestię zostawiam wam.





Składniki ( 4 porcje):
ok 60-70 dag piersi z kurczaka

Marynata
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki imbiru
2 szczypty chili
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka sosu sojowego

Ponadto:
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki białego cukru
2 łyżki brązowego cukru
2 średniej wielkości cebule
olej do smażenia
opakowanie ryżu w torebkach

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Piersi z kurczaka kroimy w dużą kostkę.  Wkładamy do miski dodajemy wszystkie przyprawy oraz jedną łyżkę sosu sojowego. Mieszamy i odkładamy do lodówki na około pół godziny.  Na patelni rozpuszczamy cukier. Gdy tylko się rozpuści dodajemy kurczaka i energicznie mieszamy ( cukier się skrystalizuje ale nie należy się tym przejmować). Smażymy około 5 minut często mieszając żeby kurczak się nie przypalił. Dodajemy 3 łyżki sosu sojowego i smażymy około 7 minut.  Cebulę kroimy w piórka  i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podczas smażenia doprawiamy ją solą.  Na talerz nakładamy porcję ryżu oraz przyrządzonego kurczaka. Na kurczaka nakładamy cebulkę i polewamy go olejem na którym smażyliśmy cebulę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger