Kurczak po wietnamsku
"Dobry posiłek koi duszę, ponieważ regeneruje organizm."
Frederick W. Hackwood
Wśród dań kuchni azjatyckiej jakie do tej pory próbowałam i przyrządzałam, ten kurczak zajmuje zdecydowanie pierwsze miejsce. Większość dań kuchni azjatyckiej jest dla mnie za ostra. Ten kurczak pomimo ostrości jest przełamany dość wyraźną nutą słodyczy, która nadaje mu intensywny i ciekawy smak i co dla mnie najważniejsze, kiedy jem nie czuje się jakbym połykała samo chili :) Dodatek cebulki jeszcze bardziej podkreśla smak tego dania. Podany jak przystało na azjatycką kuchnię z ryżem. Polecam polanie ryżu gotowym sosem słodko pikantnym jaki można kupić w wielu sklepach. Świetnie łączy się ze smakiem kurczaka i nadaje wyrazistości ryżowi. Sam przepis powstał metodą prób i błędów na podstawie różnych przeczytanych w internecie przepisów. W większości z nich występuje przyprawa Garam Masala.Mój kurczak powstał na bazie przypraw jakie są wykorzystywane w tej mieszance w proporcjach jakie dla mnie nadają mu najlepszy smak. Oczywiście możecie je modyfikować i przygotować kurczaka bardziej lub mniej pikantnego lub z mocniej wyczuwalną nutą którejś przyprawy. Tę kwestię zostawiam wam.
Składniki ( 4 porcje):
ok 60-70 dag piersi z kurczaka
Marynata
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki imbiru
2 szczypty chili
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka sosu sojowego
Ponadto:
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki białego cukru
2 łyżki brązowego cukru
2 średniej wielkości cebule
olej do smażenia
opakowanie ryżu w torebkach
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Piersi z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Wkładamy do miski dodajemy wszystkie przyprawy oraz jedną łyżkę sosu sojowego. Mieszamy i odkładamy do lodówki na około pół godziny. Na patelni rozpuszczamy cukier. Gdy tylko się rozpuści dodajemy kurczaka i energicznie mieszamy ( cukier się skrystalizuje ale nie należy się tym przejmować). Smażymy około 5 minut często mieszając żeby kurczak się nie przypalił. Dodajemy 3 łyżki sosu sojowego i smażymy około 7 minut. Cebulę kroimy w piórka i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podczas smażenia doprawiamy ją solą. Na talerz nakładamy porcję ryżu oraz przyrządzonego kurczaka. Na kurczaka nakładamy cebulkę i polewamy go olejem na którym smażyliśmy cebulę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz