Sernik z konfiturą wiśniową
"Nie da się zrozumieć ludzi bez próbowania tego, co mają w garnkach i na talerzach."
Beata Pawlikowska
Składniki:
150 g herbatników
125 g miękkiej margaryny
300 g twarogu sernikowego naturalnego
60 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 ml śmietany 30%
1 słoik konfitury wiśniowej
Herbatniki mielimy na mączkę ( najlepiej blenderem) dodajemy margarynę i miksujemy aż do połączenia się składników ( całość będzie miała nadal sypką konsystencję). Przesypujemy do wyłożonej folią aluminiową tortownicy i rozkładamy dociskając. Z boków tworzymy niewysoki rant. Wkładamy do lodówki.
Twaróg miksujemy z cukrem pudem oraz ekstraktem waniliowym. Śmietanę ubijamy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę do masy serowej i mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Gotową masę przekładamy do tortownicy z wcześniej przygotowanym ciasteczkowym spodem i rozkładamy równomiernie, wyrównując wierzch. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Po 3 godzinach w lodówce lub przed samym podaniem dekorujemy wierzch sernika konfiturą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz