Makaron w sosie camembert
0
makarony
"Kulinarna tradycja nie zawsze opiera się na faktach. Czasami jest oparta na historii i zwyczajach, które pochodzą z czasu, kiedy kuchnia była napędzana węglem."
Alton Brown
Inspiracją do przygotowania tego dania był sos do mięsa z francuskiej książki kucharskiej jaka przelotem wpadła mi kiedyś w ręce. Sos okazał się interesujący w smaku i po pewnym czasie zaczęłam szukać pomysłu na wykorzystanie go w innym daniu. Tak powstał ten przepis. Lekko zmodyfikowany idealnie nadaję się do makaronu. Sos jest delikatny i aksamitny. Przylega do makaronu i nadaje mu charakterystyczny lekko słonawy smak sera camembert, z wyczuwalnym aromatem białego wina. Możecie przygotować go tak jak ja z pieczarkami lub bez nich. W obu wersjach będzie równie smaczny.
Składniki:
1/2 opakowania makaronu kokardki
1 ser camembert
1,5 szklanki mleka
20 dag pieczarek
3 łyżki białego wina lub wermutu
oregano, sól, pieprz
Na patelni smażymy pieczarki z dodatkiem masła tak aby się mocno zrumieniły. Z sera camembert usuwamy białą pleśń. Do usmażonych pieczarek dolewamy powoli mleko. Następnie dodajemy obrany, pokrojony w plasterki ser. Dolewamy wino lub wermut oraz doprawiamy oregano, pieprzem i ewentualnie delikatnie solą. Mieszamy aż ser całkowicie się rozpuści, a sos zdecydowanie zmniejszy swoją objętość i delikatnie zacznie gęstnieć. Dodajemy 2 łyżki wody, w której gotował się makaron i mieszamy z sosem. Następnie do sosu dodajemy makaron i mieszamy energicznie, żeby sos pokrył cały makaron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz