Ślimaczki cynamonowe
1
ciasta
"Ciastka są stworzone z masła i miłości"
norweskie przysłowie
Składniki na ok 24 szt.
Ciasto:
50 dag mąki
2 łyżki cukru
4 dag drożdży
szklanka mleka
szczypta soli
2 łyżki roztopionej margaryny
Nadzienie:
niepełna szklanka cukru
kostka masła
2 łyżeczki cynamonu.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Robimy dołek. Do dołka wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy ciepłą roztopiona margarynę, letnie mleko (lekko je podgrzewamy) oraz roztrzepane jajko. Wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta (jeśli ciasto za bardzo lepi się do rąk można dosypać odrobinę mąki). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce (można położyć miskę z ciastem na misce z ciepłą wodą będzie lepiej rosło). Masło miksujemy z cukrem i cynamonem. Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na prostokąty o grubości ok 1 cm. Nadzienie rozsmarowujemy równomiernie na obu częściach i każdą z nich zwijamy w rulon. Kroimy w plastry grubości ok 2 cm. Układamy na lekko wysmarowanej tłuszczem blaszce w odstępach (ciasto rozrasta się). Roztrzepujemy jajko z odrobiną mleka. Każdy z krążków smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy na złotobrązowy kolor w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Wyglądają cudownie, jesienią nie umiem się takim oprzeć :)
OdpowiedzUsuń