Pieczone kurze nóżki i ziemniaczki
"Gotowanie jest dzisiaj tak popularne, ponieważ jest idealnym połączeniem jedzenia i zabawy"
Emeril Lagasse
Długo zastanawiałam się jak przygotować dobre nóżki z kurczaka. Szukałam różnych sposobów i wypróbowałam sporo przepisów, jednak nigdy nie mogłam trafić na taki, który dałby mi dokładnie to co chciałam. W końcu metodą prób i błędów znalazłam klucz do przygotowania dobrego mięsa. W tym wypadku oprócz doboru odpowiednich składników do marynaty przekonałam się, że najważniejszy dla mięsa jest czas, który pozwala na jego dobre zamarynowanie. Dzięki temu staje się delikatne i aromatyczne. W tym przypadku jest to minimum 12 godzin. Wiem, że przygotowywanie tego dania jest bardzo czasochłonne ale dobre mięso wymaga poświęceń chociażby czasowych. Warto jednak przeznaczyć na nie trochę czasu i w zamian otrzymać pyszne danie. Ja serwuję nóżki z pieczonymi ze skórką ziemniaczkami, które równie dobrze sprawdzają się same jako przekąska (np. z sosem czosnkowym).
Składniki:
9 nóżek z kurczaka (pałki)
Marynata:
2 kostki rosołowe jasne
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka maggi
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
mała cebula
po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
Pieczone ziemniaczki:
ok 1 kg ziemniaków
przyprawa do ziemniaków
przyprawa do grillowanego mięsa
olej
sól
pieprz
tymianek
Nóżki z kurczaka myjemy, osuszamy, obieramy z ewentualnych piórek. W misce mieszamy dokładnie kostki rosołowe z oliwą z oliwek, tak by kostki się rozpuściły i powstała jednolita konsystencja. Nóżki wkładamy do miski, polewamy przygotowaną marynatą, dodajemy przyprawę maggi, zmiażdżone nożem ziela angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Cebulę przekrawamy na pół a następnie jeszcze na pół i kroimy w plasterki. Posypujemy nią nóżki. Całość dokładnie mieszamy tak żeby marynata dokładnie pokryła mięso. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Po tym czasie mięso przekładamy do folii do pieczenia razem z pozostałą w misce marynatą. Dokładnie zawiązujemy z obu stron folię i wkładamy do blaszki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około godzinę i 10 minut. Po tym czasie przecinamy folię i pieczemy jeszcze około 30 minut żeby mięso delikatnie się zarumieniło.
Ziemniaki starannie płuczemy i kroimy na pół a następnie każdą połówkę na 3-4 części. Wkładamy do mocnego, foliowego worka. Polewamy 4-5 łyżkami oleju posypujemy 2 łyżkami przyprawy do ziemniaków, 1/2 łyżki przyprawy do mięsa grillowanego, 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki tymianku. Zawiązujemy worek, potrząsamy i obracamy nim tak długo aż ziemniaczki pokryją się całkowicie przyprawami. Zostawiamy na ok 10 minut. Następnie przekładamy z worka na blachę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy razem z nóżkami z kurczaka mniej więcej godzinę i 20 minut (aż będą odpowiednio miękkie) w temperaturze 200 stopni, od czasu mieszając szpatułką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz