Kruchy placek z marmoladą

"Najlepsze dania są bardzo proste"
Auguste Escoffier

Wielokrotnie przekonywałam się, że proste rzeczy potrafią sprawiać ogromną przyjemność. To samo stwierdzenie można odnieść do przygotowywania potraw i pieczenia ciast. Najprostsze dania i ciasta są często tymi, które wszystkim najbardziej smakują (co wielokrotnie wprawiało mnie w zdziwienie). Ten placek zdecydowanie należy do tego typu. Jest bardzo prosty w przygotowaniu (nie zajmie wam to przed pieczeniem więcej niż 15 minut). To jedno z tych ciast, które piecze się jeśli ma się po prostu "ochotę  na coś słodkiego" - w pełni ją zaspokaja. Przepis pochodzi z książki "SMAKI gorczańsko - pienińskie". Polecam zajrzeć do tej książki po inne regionalne przysmaki - znajdziecie ją w wersji PDF tutaj.


Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
3 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 500 - 600 gram marmolady (polecam takie z dodatkiem róży)
1 łyżka smalcu (może być margaryna) do posmarowania brytfanny
bułka tarta

Mąkę, cukier, posiekaną margarynę, żółtka, jajko i proszek do pieczenia mieszamy. Zagniatamy i wyrabiamy gładkie jednolite ciasto*. Dzielimy na dwie części. Blaszkę smarujemy smalcem lub margaryną i wysypujemy bułką tartą. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią dno blaszki. Całość smarujemy obficie marmoladą a następnie przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią ciasta, tak aby pokryła całą powierzchnię posmarowaną marmoladą. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza na złotobrązowy kolor.

* Jeśli ciasto wyjdzie wam zbyt lekkie (będzie się rozpadać w rękach) dodajcie troszkę więcej mąki ale nie za dużo, żeby ciasto nadal pozostało miękkie i plastyczne.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger