Papryki z bogatym wnętrzem

"Kuchnia powinna być stworzona wokół tego co naprawdę ważne - zabawy, jedzenia i życia"
Daniel Boulud

Papryka w mojej kuchni pojawia się często. Jest na tyle uniwersalnym warzywem, że można dodać ją zarówno do sałatek, jak również dań na ciepło, czy zup albo używać w proszku do przyprawiania różnych potraw. Występuje wiele jej odmian od tych słodkich po bardzo ostre i każda ma w swoim smaku coś interesującego. Ale papryka nie musi być wyłącznie używana jako dodatek. Warto czasem zrobić z niej główny punkt obiadu tak jak w tym przepisie. Myślę, że przygotowując ją w ten sposób nie zawiedziecie się na jej smaku. Nadziewane papryki są bardzo aromatyczne i sycące. Nawet jeśli wyglądają niepozornie, mieści się w nich sporo farszu. Moje są nadziewane kaszą jęczmienną, kurczakiem i pieczarkami ale jeśli będziecie je przygotowywać, to zawsze możecie dodać do nadzienia coś ekstra lub całkowicie zmienić jego skład. Co do sosu polecam najprostszy pomidorowy. Jeśli za nim nie przepadacie, polejcie papryki sosem pieczarkowym lub przygotujcie bez dodatku sosu. W każdej wersji będą smaczne.




Składniki:
6 średniej wielkości papryk 
1 szklanka kaszy jęczmiennej (ja użyłam grubej ale w zależności od gustu może być drobniejsza lub pęczak) 
ok 60 dag piersi z kurczaka 
20-30 dag pieczarek
kostka rosołowa 
oliwa lub olej
sól, pieprz, maggi do smaku 

Sos:
2 puszki pomidorów krojonych
1/2 cebuli
sól, pieprz, cukier, ketchup i oregano do smaku

W miseczce rozcieramy kostkę rosołową z 2-3 łyżkami oliwy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Kurczaka kroimy w duże kawałki, przekładamy do miski, polewamy marynatą z kostki rosołowej i dokładnie mieszamy, aby cały kurczak pokrył się marynatą. Władamy na około pół godziny do lodówki. Następnie smażymy około 10-15 min aż uzyskamy ładnie wypieczone w środku kawałki. Studzimy. Ostudzonego kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Pieczarki kroimy w ósemki i smażymy na margarynie doprawiając solą i pieprzem.  Kaszę gotujemy  w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ugorowaną przekładamy do dużej miski. Dodajemy kurczaka, pieczarki i mieszamy. Doprawiamy delikatnie solą pieprzem i maggi do smaku. 

Od każdej papryki odkrawamy górną część, tak aby powstał z niej "kapelusz". Z większej części usuwamy gniazdo nasienne i całość myjemy. Opruszamy wewnątrz delikatnie solą. Do każdej papryki nakładamy nadzienie wypełniając ją w całości. Układamy w wysmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym na wierzch kładąc odkrojone wcześniej kapelusze. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza (grzałka dolna i górna) około godzinę, aż będą miękkie sprawdzając od czasu do czasu widelcem. Kiedy już będą odpowiednio miękkie zdejmujemy górną część naczynia żaroodpornego i pozostawiamy jeszcze na kilka minut w piekarniku, żeby się delikatnie przypiekły z góry

Sos:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy delikatnie na oliwie żeby się zeszkliła. Dodajemy pomidory w puszce. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, ketchupem i oregano do smaku i gotujemy jeszcze chwilę aż sos delikatnie się zagęści. 




2 komentarze:

  1. Pyszne faszerowane papryki. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger