Papryki z bogatym wnętrzem
"Kuchnia powinna być stworzona wokół tego co naprawdę ważne - zabawy, jedzenia i życia"
Daniel Boulud
Składniki:
6 średniej wielkości papryk
1 szklanka kaszy jęczmiennej (ja użyłam grubej ale w zależności od gustu może być drobniejsza lub pęczak)
ok 60 dag piersi z kurczaka
20-30 dag pieczarek
kostka rosołowa
oliwa lub olej
sól, pieprz, maggi do smaku
Sos:
2 puszki pomidorów krojonych
1/2 cebuli
sól, pieprz, cukier, ketchup i oregano do smaku
W miseczce rozcieramy kostkę rosołową z 2-3 łyżkami oliwy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Kurczaka kroimy w duże kawałki, przekładamy do miski, polewamy marynatą z kostki rosołowej i dokładnie mieszamy, aby cały kurczak pokrył się marynatą. Władamy na około pół godziny do lodówki. Następnie smażymy około 10-15 min aż uzyskamy ładnie wypieczone w środku kawałki. Studzimy. Ostudzonego kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Pieczarki kroimy w ósemki i smażymy na margarynie doprawiając solą i pieprzem. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ugorowaną przekładamy do dużej miski. Dodajemy kurczaka, pieczarki i mieszamy. Doprawiamy delikatnie solą pieprzem i maggi do smaku.
Od każdej papryki odkrawamy górną część, tak aby powstał z niej "kapelusz". Z większej części usuwamy gniazdo nasienne i całość myjemy. Opruszamy wewnątrz delikatnie solą. Do każdej papryki nakładamy nadzienie wypełniając ją w całości. Układamy w wysmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym na wierzch kładąc odkrojone wcześniej kapelusze. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza (grzałka dolna i górna) około godzinę, aż będą miękkie sprawdzając od czasu do czasu widelcem. Kiedy już będą odpowiednio miękkie zdejmujemy górną część naczynia żaroodpornego i pozostawiamy jeszcze na kilka minut w piekarniku, żeby się delikatnie przypiekły z góry
Sos:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy delikatnie na oliwie żeby się zeszkliła. Dodajemy pomidory w puszce. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, ketchupem i oregano do smaku i gotujemy jeszcze chwilę aż sos delikatnie się zagęści.
Pyszne faszerowane papryki. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń