Makaron noodle z kurczakiem i warzywami w sosie sezamowym

"Jedzienie jest do jedzenia, a dobre jedzenie ma być przyjemnością... . Myślę, że jedzenie jest w rzeczywistości bardzo piękne samo w sobie"
Delia Smith

Uwielbiam makaron typu noodle. Do tego stopnia, że często przegryzam go prosto z torebki "na sucho". Nie jestem jednak zdecydowanie fanką przyrządzania go w formie zupy z proszku, dodawanego w opakowaniach. Dlatego tez szukałam innego pomysłu na wykorzystanie tego makaronu. Po innych kulinarnych eksperymentach został mi jeszcze olej sezamowy, który idealnie pasuje do chińskich dań. Postanowiłam go wykorzystać i w ten sposób powstało to danie. Makaron w połączeniu z chińskimi warzywami i kurczakiem nabiera typowego orientalnego stylu, dodatkowo podkreślonego przez sos na bazie oleju sezamowego i sosu sojowego, dzięki którym zyskuje słonawo - orzechowy posmak. Danie zdecydowanie typu fast food -szybkie do przygotowania i łatwe do zapakowania, z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom orientalnych potraw i nie tylko. Ja do przygotowania tego dania używam makaronu noodle, sprzedawanego samodzielnie (zawiera mniej składników ulepszających i konserwujących - polecam czytajcie skład), ale równie dobrze możecie wykorzystać makaron noodlle z tzw. zupek chińskich, dostępnych w każdym sklepie.



Składniki na 4 porcje:
Opakowanie makaronu noodle 200 g (lub makaron z 4 "zupek chińskich)
Opakowanie chińskich mrożonych warzyw na patelnie
ok. 300 g piersi z kurczaka
olej sezamowy
sos sojowy
miód
słodka czerwona papryka w proszku
ostra czerwona papryka w proszku
mielony imbir
sól
pieprz
1 łyżka oleju

Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy ok 5-10 min. Dodajemy warzywa i przyprawiamy do smaku (w moim przypadku ok. łyżeczka oleju sezamowego, łyżka sosu sojowego, 2  łyżeczki miodu, łyżeczka słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu). Całość dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, aż kurczak i warzywa będą miękkie a sos wygotuje się prawie całkiem (ok 7-8 minut). Makaron zalewamy wrzątkiem, dodajemy odrobinę soli i przykrywamy. Zostawiamy go do momentu aż zmięknie. Odcedzamy. Następnie przekładamy do miski i dodajemy warzywa z kurczakiem i sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger