Pieczona karkówka z miodem i musztardą francuską

"Kiedy jem z przyjaciółmi, jest to moment prawdziwej przyjemności, kiedy naprawdę cieszę się życiem"

Monica Bellucci

Czasami nachodzi mnie ochota na porządny kawałek mięsa, mimo, że bardzo często jadam dania bez niego. Przez ostatnie dni chodziła za mną właśnie karkówka. Moim zdaniem jest to jedno z lepszych mięs do przyrządzania w piekarniku. Jest bardzo smacznym mięskiem, a dobrze przygotowana wręcz rozpływa się w ustach. Udało mi się nawet znaleźć ładny, niepoprzerastany tłuszczem kawałek, który posłużył do tego dania (chociaż jeśli wolicie karkówkę z większą ilością tłuszczu to też możecie takiej użyć). Samo przygotowanie karkówki nie zajmuje sporo czasu, ale potrzeba go dużo na marynowanie (musicie zamarynować ją dzień wcześniej) i pieczenie w dosyć niskiej temperaturze. Zapewniam was jednak, że warto. Mięsko wychodzi bardzo delikatne, soczyste i aromatyczne. Zastanawiałam się jaka marynata będzie najlepsza do karkówki i w końcu stanęło na połączeniu miodu z musztardą francuską. Dzięki temu zyskała ona lekko wyczuwalny słodko - ostry smak. Koniecznie użyjcie do tej marynaty musztardy francuskiej, ostrej z całymi ziarnami gorczycy, wtedy uzyskacie idealny efekt.



Składniki: 
ok. 700-800 g karkówki, pokrojonej w plastry grubości 1-1,5 cm

Marynata:
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka sosu Worcestershire
2 ziarnka ziela angielskiego (rozgniecione)
1 liść laurowy (pokruszony)
1/4 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki pieprzu

Mięso wkładamy do miski. Czosnek siekamy na drobną kostkę. Do osobnej miski wkładamy posiekany czosnek oraz dodajemy resztę składników marynaty. Mieszamy do połączenia. Gotową marynatą zalewamy mięso i dokładnie mieszamy, żeby każdy kawałek pokrył się w całości marynatą. przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc.

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni Celsjusza (termoobieg). Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy kawałki mięsa z każdej strony po pół minuty. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Po zakończeniu smażenia wlewamy na patelnie 1/3 szklanki wody, dokładnie mieszamy żeby zebrać smak pozostały po smażeniu i wlewamy całość do ułożonej w naczyniu żaroodpornym karkówki. Przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika na 2,5 godziny. Po mniej więcej 2 godzinach i 15 minutach, zdejmujemy folię i pieczemy karkówkę nieprzykrytą przez ostatnie 15 minut.

Sos do karkówki:
Na patelnię zlewamy sos z naczynia żaroodpornego, w którym piekła się karkówka, zostawiając tylko trochę żeby mięso nie przypaliło się w piekarniku (na czas robienia sosu trzymamy je w ciepłym piekarniku). Dodajemy do niego 2-3 łyżeczki musztardy francuskiej, 1/2 łyżeczki miodu oraz 2/3 kieliszka whiskey. Chwilę razem podgrzewamy. Do kubeczka wkładamy 2 łyżki śmietany 18% i dodajemy odrobinę sosu z patelni. Razem mieszamy i dodajemy na patelnię do reszty sosu. Chwilkę podgrzewamy, aż lekko zgęstnieje,

Karkówkę możecie podać z np. z ziemniakami, frytkami, kaszą. Ja moją karkówkę podałam z pieczonymi ziemniaczkami, na które przepis poniżej.

Pieczone ziemniaczki:
5-6 szt. średnich ziemniaków
2 łyżki oliwy z oliwek
oregano
sól
pieprz
czarnuszka
kminek
mielone ziele angielskie
przyprawa do kebaba

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w frytki (nie obieramy wcześniej). Wkładamy do plastikowej torebki (np. takiej do mrożenia żywności). Dodajemy oliwę i przyprawy według uznania. Zamykamy worek i potrząsamy nim w różne strony, żeby ziemniaki pokryły się oliwą i przyprawami. Następnie przekładamy do brytfanki, wkładamy do piekarnika i pieczemy do miękkości. Jeśli chcecie je upiec razem z karkówką to włóżcie je do piekarnika pół godziny po włożeniu do niego karkówki,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger