Muffinki z Maltesers
0
muffinki
"Ostatnio nauczyłam się nowego hobby: pieczenia. To takie przyjemne wymieszać wszystkie składniki i zobaczyć, że ciasto wychodzi ładne. To takie satysfakcjonujące kiedy ciasto wychodzi świetnie i świetnie smakuje"
Yani Tseng
Składniki na 12 muffinek
125 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
2/3 szklaki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 i 3/4 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki mleka
opakowanie Maltesers co najmniej 90 g
2 jajka
Miksujemy masło i cukier na gładką masę. Dodajemy ekstrakt z wanilii i miksujemy razem. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Dodajemy na zmianę mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko zaczynając i kończąc mąką. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy ciasta łyżką do 1/2 wysokości. Wkładamy po 3-4 Maltesersy i przykrywamy kolejną warstwą ciasta do 4/5 wysokości papilotki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsujsza na ok 20 - 25 minut aż będą złotobrązowe.
Krem kakaowy na wierzch
ok 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki kakao w proszku
15 g masła
1-2 łyżki gorącej wody
pozostałe Maltesersy
W misce miksujemy razem cukier puder, kakao i masło. Dodajemy po łyżce wrzątku miksując do uzyskania gładkiego kremu. Każdą muffinkę smarujemy kremem i przyozdabiamy pociętymi na kawałki Maltesersami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz