Kokosanki oficjalnie nazywane lamingtonami

"Desery są baśniami w kuchni - takie żyli długo i szczęśliwie do kolacji"
Terri Guillemets

Jest to pochodzący z Australii przysmak w formie kawałków biszkopta polanych kakaową masą i obtoczonych w wiórkach kokosowych. Te ciasteczka u mnie w domu od zawsze nazywane były kokosankami i zawsze pierwsze przychodzą mi na myśl, kiedy słyszę słowo "kokosanka". Bardzo łatwe do przygotowania i mocno wciągające. Zasmakują nie tylko wiebicielom kokosu. Przepis na masę kakaową, w której zanurza się kokosanki znalazłam w starych zapiskach w moim domu, między różnymi innymi przepisami. Masa wychodzi gładka i bardzo ładnie pokrywa kokosanki tworząc kakaową lekko cukrową powłokę. Ważne jest żeby masy nie zagotować - jeśli to zrobimy, to zawarty w niej tłuszcz się oddzieli co spowoduje, że masa nie będzie gładka i będzie spływać z biszkoptów.



Składniki na ok. 20 -24 szt. 
Biszkopt
4 jajka
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy najpierw w odstępach po łyżce cukier, a następnie pojedynczo żółtka. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników. Rozprowadzamy równomiernie w wyłożonej papierem do pieczenia formie i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza na złoty kolor. Gotowy biszkopt studzimy i kroimy na kwadraty lub prostokąty wedle uznania.

Masa kakaowa:
250 g margaryny
1 i 1/2 szklanki cukru
3-4 łyżki kakao naturalnego
5 łyżek wody
2 opakowania wiórków kokosowych 

Cukier rozpuszczamy z margaryną na małym ogniu. Dodajemy resztę składników i wszystko razem chwilę podgrzewamy (nie gotujemy!), aż składniki utworzą gładką masę. 

Kawałki biszkopta maczamy w masie, delikatnie otrząsamy z nadmiaru masy i następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. 




2 komentarze:

  1. nie znałam takich ciastek. Ale zapisuję przepis, bo bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki mam nadzieję że będą Ci smakowały :)

      Usuń

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger