Kokosanki oficjalnie nazywane lamingtonami
2
ciastka
"Desery są baśniami w kuchni - takie żyli długo i szczęśliwie do kolacji"
Terri Guillemets
Składniki na ok. 20 -24 szt.
Biszkopt
4 jajka
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy najpierw w odstępach po łyżce cukier, a następnie pojedynczo żółtka. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników. Rozprowadzamy równomiernie w wyłożonej papierem do pieczenia formie i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza na złoty kolor. Gotowy biszkopt studzimy i kroimy na kwadraty lub prostokąty wedle uznania.
Masa kakaowa:
250 g margaryny
1 i 1/2 szklanki cukru
3-4 łyżki kakao naturalnego
5 łyżek wody
2 opakowania wiórków kokosowych
Cukier rozpuszczamy z margaryną na małym ogniu. Dodajemy resztę składników i wszystko razem chwilę podgrzewamy (nie gotujemy!), aż składniki utworzą gładką masę.
Kawałki biszkopta maczamy w masie, delikatnie otrząsamy z nadmiaru masy i następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych.
nie znałam takich ciastek. Ale zapisuję przepis, bo bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńDzięki mam nadzieję że będą Ci smakowały :)
Usuń