Cukrowe ciasteczka z kremem

"Pomyśl o ile lepszy byłby świat gdyby wszyscy, na całym świecie, jedli ciasteczka i pili mleko codziennie o trzeciej po południu, a następnie kładli się na kocu na drzemkę" 
Barbara Jordan

Lubię czasami przeszukiwać Internet pod kątem nowych przepisów. Często przeglądam strony angielskie lub wrzucam hasła do wyszukiwarki i oglądając zdjęcia, wyłapuję ciekawe przepisy. W ten sposób natrafiłam na jednej ze stron [link] na te ciasteczka. Spodobała mi się ich nazwa, krem oraz prostota wykonania i tym sposobem trafiły tutaj. Bardzo delikatne i miękkie, w smaku trochę przypominają okrągłe biszkopciki, jakie można znaleźć w sklepach. Krem, którym są posmarowane idealnie uzupełnia ich smak nadając im jeszcze większą delikatność. Dla mnie powinny się raczej nazywać puchowe ciasteczka bo posmarowane kremem wyglądają jak małe poduszeczki. Do kremu użyłam czerwonego barwnika, który nadał mu różowy kolor ale możecie użyć dowolnego koloru barwnika lub pozostawić krem w białej wersji. Jeśli chcecie, żeby ciasteczka miały bardziej intensywny smak, to podwójcie ilość aromatu cytrynowego, podaną w przepisie.



Składniki na ok 20 sztuk:
1/2 kostki margaryny
4/5 szklanki cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki śmietany 18 %
1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli

Krem
125 g serka Philadelphia
1/4 kostki margaryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki cukru pudru
dowolny barwnik spożywczy - kilka kropel

Margarynę miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Dodajemy ekstrakt waniliowy, śmietanę i aromat cytrynowy - dokładnie miksujemy. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodajemy partiami do masy maślanej cały czas miksując. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Każdą owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce 1-2 godzin. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na stolnicy obficie posypanej mąką na grubość ok 0,5 cm (jeśli ciasto jest za luźne i kruszy się podczas wałkowania to dodajemy troszkę mąki i jeszcze raz wyrabiamy). Z ciasta wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez ok 10-12 minut aż nabiorą złotego koloru.

Krem: Wszystkie składniki razem miksujemy (jeżeli wolicie bardziej słodką masę, to dodajcie więcej cukru). Na ostudzone ciastka nakładamy porcje kremu i rozprowadzamy równomiernie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger