Cukrowe ciasteczka z kremem
0
ciastka
"Pomyśl o ile lepszy byłby świat gdyby wszyscy, na całym świecie, jedli ciasteczka i pili mleko codziennie o trzeciej po południu, a następnie kładli się na kocu na drzemkę"
Barbara Jordan
Składniki na ok 20 sztuk:
1/2 kostki margaryny
4/5 szklanki cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki śmietany 18 %
1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
Krem
125 g serka Philadelphia
1/4 kostki margaryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki cukru pudru
dowolny barwnik spożywczy - kilka kropel
Margarynę miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Dodajemy ekstrakt waniliowy, śmietanę i aromat cytrynowy - dokładnie miksujemy. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodajemy partiami do masy maślanej cały czas miksując. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Każdą owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce 1-2 godzin. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na stolnicy obficie posypanej mąką na grubość ok 0,5 cm (jeśli ciasto jest za luźne i kruszy się podczas wałkowania to dodajemy troszkę mąki i jeszcze raz wyrabiamy). Z ciasta wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez ok 10-12 minut aż nabiorą złotego koloru.
Krem: Wszystkie składniki razem miksujemy (jeżeli wolicie bardziej słodką masę, to dodajcie więcej cukru). Na ostudzone ciastka nakładamy porcje kremu i rozprowadzamy równomiernie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz