Drożdżowe rożki nadziewane
2
ciastka
"Nie ma nic lepszego od dobrego przyjaciela z wyjątkiem dobrego przyjaciela z czekoladą"
Linda Grayson
Składniki na około 30 sztuk
1/2 kilograma mąki
1 jajko
kostka margaryny (250 g)
1/2 szklanki śmietany 18%
3-4 dag świeżych drożdży
Składniki łączymy na stolnicy najpierw siekając nożem, a następnie rękami wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy trójkąty, zaczynając od środka koła (ważne żeby ramiona trójkąta były dłuższe niż podstawa). Na każdy trójkąt nakładamy około 1/2 łyżeczki nadzienia u jego podstawy i następnie zwijamy ciasno w kierunku wierzchołka. Gotowe rożki układamy na wysmarowanej olejem blaszce. Każdy smarujemy jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut, aż będą zarumienione z wierzchu. Zdejmujemy z blaszki, studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
to coś w sam raz na dzisiejszą jesienną pogodę :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :)
Usuń