Szaszłyki z kurczaka w stylu greckim

"Nigdy nie jem śniadania na pusty żołądek"
W. C. Fields

Dni robią się coraz cieplejsze, ciężkie, gorące dania nie smakują już tak dobrze jak zimą więc zaczynamy jak co roku poszukiwać lżejszych bardziej wiosennych i letnich dań. Dzisiaj będzie więc jedna z takich lekkich propozycji: proste i szybkie do przygotowania szaszłyki, które mogą stanowić podstawę dania albo być traktowane jako zimna lub ciepła przekąska. Przypominają trochę greckie souvlaki i zdecydowanie kojarzą mi się z greckim stylem jedzenia, który miałam okazję widzieć i smakować podczas wycieczki na Kos. Mięso jest bardzo aromatyczne, a im dłużej przed pieczeniem je zamarynujecie, tym będzie bardziej kruche. Szaszłyki bardzo dobrze komponują się z zimnym sosem jogurtowo - majonezowym z dodatkiem kiszonych ogórków.



Składniki:
500 g piersi z kurczaka

Marynata:
łyżka przyprawy kebab
łyżeczka sproszkowanej słodkiej czerwonej papryki,
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżki oliwy

Sos jogurtowo-majonezowy
4-5 łyżek gęstego jogurtu
3-4 łyżki majonezu
1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
2-3 kiszone ogórki
łyżka posiekanego szczypiorku
sól, pieprz do smaku

Pierś z kurczaka myjemy, usuwamy ewentualne kostki, błonki i kroimy na długie paski. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i polewamy nią kurczaka dokładnie mieszając tak aby każdy kawałek dobrze pokrył się marynatą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu z lodówki paski kruczka nadziewamy na patyczki do szaszłyków, przebijając paski raz z góry raz z dołu tworząc harmonijkę. Równomiernie rozciągamy mięso na patyczkach (można nałożyć np. po dwa kawałki jak są mniejsze). Pieczemy na grillu lub patelni grillowej z obu stron, aż mięso ładnie się przyrumieni a w środku będzie upieczone.

Sos: Jogurt mieszamy z majonezem. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebule, szczypiorek. Do sosu ścieramy na tarce o grubych oczkach ogórki. Dodajemy sól i pieprz do smaku, mieszamy. Podajemy osobno w miseczkach.


2 komentarze:

  1. Lubię grecką kuchnię, więc każda potrawa w stylu greckim to coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że szaszłyki będą smakować :) Zapraszam również do poczytania o kuchni greckiej w poście o Kos - > kulinarne wyprawy :)

      Usuń

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger