Szaszłyki z kurczaka w stylu greckim
"Nigdy nie jem śniadania na pusty żołądek"
W. C. Fields
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
Marynata:
łyżka przyprawy kebab
łyżeczka sproszkowanej słodkiej czerwonej papryki,
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżki oliwy
Sos jogurtowo-majonezowy
4-5 łyżek gęstego jogurtu
3-4 łyżki majonezu
1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
2-3 kiszone ogórki
łyżka posiekanego szczypiorku
sól, pieprz do smaku
Pierś z kurczaka myjemy, usuwamy ewentualne kostki, błonki i kroimy na długie paski. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i polewamy nią kurczaka dokładnie mieszając tak aby każdy kawałek dobrze pokrył się marynatą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu z lodówki paski kruczka nadziewamy na patyczki do szaszłyków, przebijając paski raz z góry raz z dołu tworząc harmonijkę. Równomiernie rozciągamy mięso na patyczkach (można nałożyć np. po dwa kawałki jak są mniejsze). Pieczemy na grillu lub patelni grillowej z obu stron, aż mięso ładnie się przyrumieni a w środku będzie upieczone.
Sos: Jogurt mieszamy z majonezem. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebule, szczypiorek. Do sosu ścieramy na tarce o grubych oczkach ogórki. Dodajemy sól i pieprz do smaku, mieszamy. Podajemy osobno w miseczkach.
Lubię grecką kuchnię, więc każda potrawa w stylu greckim to coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że szaszłyki będą smakować :) Zapraszam również do poczytania o kuchni greckiej w poście o Kos - > kulinarne wyprawy :)
Usuń