Ciasteczka z Nutellą i truskawkami

"Jestem ciągle przekonany, że dobre, proste, domowe ciastka są lepsze niż wszystkie kupione w sklepie, jakie udało mi się znaleźć."
James Beard

Sezon truskawkowy coraz bardziej się rozkręca. Z racji tego, że truskawkami, zwłaszcza tymi rodzimymi, możemy się cieszyć przez bardzo krótki czas, warto je wykorzystać dopóki są dostępne. Ja obowiązkowo przygotowuje z nich koktajl ale równie często wykorzystuje je także do wypieków. Tym razem truskawki wraz z Nutellą posłużyły jako nadzienie do delikatnych i ciekawych w smaku ciastek. Truskawki bardzo dobrze łączą się ze słodkim kremem nadając nadzieniu wyrazistości. Ciastka są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealne sprawdzą się jako słodka przekąska o każdej porze dnia. Przepis pochodzi z tej strony - link. Przygotowując ciastka zużyłam mniej truskawek i Nutelli niż podaje przepis ale możecie dołożyć do środka trochę więcej nadzienia. Ważne żeby nie przesadzić z ilością bo w tym wypadku nadzienie wypłynie bokami w trakcie pieczenia.




Składniki: 
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny
1/2 szklanki kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
ok 7-10 dużych truskawek pokrojonych w kostkę
płaska łyżeczka mąki
ok 1/3 małego słoika Nutelli
1 jajko
cukier kryształ

Mąkę, sól i proszek mieszamy na stolnicy. Dodajemy margarynę, chwilę całość siekamy, a następnie rozcieramy palcami tak aby ciasto uzyskało konsystencję mokrego piasku. Dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania podsypujemy delikatnie mąką, aż ciasto przestanie być lepkie. Rozwałkowujemy na prostokąt ok 15 na 8 cm sypiemy delikatnie z wierzchu mąką i składamy w kopertę na 3 części. Ponownie rozwałkowujemy, posypujemy mąką i składamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm. Pokrojone truskawki posypujemy delikatnie mąką i mieszamy. Z ciasta wykrawamy kółka szklanką. Na kółku rozsmarowujemy ok 1/2 łyżeczki Nutelli zostawiając rant. Następnie nakładamy ok 1/2 - 3/4 łyżeczki truskawek. Przykrywamy drugim kółkiem i zlepiamy razem boki, przyciskając je widelcem. Na wierzchu każdego ciastka robimy 2-3 dziurki końcem noża albo wykałaczką. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym z łyżką wody jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach Celsjusza na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger