Kurczak z czerwoną pastą curry i mlekiem kokosowym

"Jedzenie powie Ci wszystko o tym, jak ludzie żyją i kim są."
Martin Scorsese

Lubię od czasu do czasu wejść do sklepu z orientalną żywnością i poszperać na półkach z przyprawami. W ten sposób trafiłam na czerwoną pastę curry, która posłużyła jako inspiracja do tego dania. Czerwona pasta curry w połączeniu z mlekiem kokosowym tworzy pyszny sos, na początku kremowy i delikatny w smaku, który po chwili robi się ostry. Interesujący smak sosu świetnie łączy się z kurczakiem, warzywami i makaronem ryżowym. Danie szybkie, proste, smaczne i sycące, w orientalnym klimacie.


Składniki na 3-4 porcje:
300 g piersi z kurczaka
1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw chińskich
1/2 puszki mleka kokosowego
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
2 łyżeczki soku z cytryny
4 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz

Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni, doprawiając solą i pieprzem. Gdy kurczak będzie usmażony dodajemy mieszankę warzyw i chwilę razem dusimy, aż warzywa lekko zmiękną. Pastę curry mieszamy z mlekiem kokosowym i wlewamy do kurczaka z warzywami. Dodajemy sok z cytryny, sos sojowy i miód. Całość dusimy aż sos zgęstnieje. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i delikatnie solimy. Zostawiamy przykryty aż zmięknie. Odcedzamy i podajemy z przygotowanym kurczakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger