Kokosowe trufle z serka

"Można powiedzieć dużo o charakterze człowieka poprzez to, w jaki sposób ktoś zjada żelki"
Ronald Reagan

Po wcześniejszych wypiekach zostało mi w lodówce trochę sera twarogowego. Za mało jednak do przygotowania kolejnego ciasta. Zaczęłam wiec szukać pomysłu jak go wykorzystać, bo mimo wszystko chciałam tę resztę jakoś spożytkować. W ten sposób powstały kokosowe trufle, na które przepis znajdziecie poniżej. Kremowe i delikatne, uprzedzam bardzo uzależniają. Są proste i szybkie w przygotowaniu ale przed podaniem warto je schłodzić żeby nabrały odpowiedniej konsystencji.



Składniki
5 łyżek sera twarogowego "na sernik"
1/2 tabliczki białej czekolady
1 szklanka mleka w proszku
4-5 łyżek cukru pudru (w zależności od tego czy wolicie mniej czy bardziej słodkie dodajcie więcej lub mniej cukru)
200-300 g wiórek kokosowych

Czekoladę z dodatkiem 1 łyżki mleka rozpuszczamy w miseczce ustawionej nad gankiem z gorącą wodą (miseczka z czekoladą nie powinna dotykać wody). Ser, rozpuszczoną czekoladę, mleko w proszku i cukier miksujemy. Dodajemy 100 g wiórek kokosowych i mieszamy łyżką. Łyżeczką nabieramy masę i formujemy kulki. Obtaczamy w pozostałym kokosie (masa jest dosyć lepka wiec idealny kształt uda wam się uformować dopiero po obtoczeniu w kokosie). Wstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny a najlepiej całą noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger