Torcik brownie z Nutelli, z kremem z serka i Oreo

"Wszystko czego potrzebujesz to miłość ale odrobina czekolady teraz i później nie zaszkodzi"
Charles M Schulz 

Tyle dobrego w jednym cieście. To chyba najlepszy opis dla tego torcika. Łączy w sobie dwa z najbardziej lubianych słodkich smakołyków: Nutellę i Oreo. W jaki sposób? Delikatne mocno wilgotne i zakalcowate brownie, z dużą ilością Nutelli oraz kremowa masa z serka i śmietanki, z pokruszonymi ciastkami Oreo. Wydaje się, że to strasznie słodkie połączenie ale wszystkie smaki idealnie się ze sobą harmonizują. Ciasto jest po prostu pyszne inaczej nie da się go opisać. Jest proste w przygotowaniu i na pewno posmakuje nie tylko wielbicielom Nutelli i Oreo. Przepis na brownie został zaczerpnięty z książki "Po prostu Nigella" Nigelli Lawson. Pomysł na krem powstał podczas przeglądania różnych przepisów na ciasta i desery.



Składniki:

Brownie:
4 jajka
mały słoiczek Nutelli (230g)
szczypta soli

Masa:
250 ml śmietany kremówki 30%
2 opakowania serka homogenizowanego naturalnego (łącznie 300 g)
1/2 szklanki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
16 ciasteczek Oreo

Brownie: Okrągłą tortownice wykładamy papierem do pieczenia (dno oraz brzegi). Nutellę podgrzewamy w garnuszku ustawionym na garnku z gorącą wodą (garnuszek z Nutellą nie powinien dotykać powierzchni wody), do uzyskania półpłynnej konsystencji. W międzyczasie ubijamy mikserem jajka ze szczyptą soli, aż staną się puszyste, jasne i zwiększą swoją objętość. Garnuszek z Nutellą zdejmujemy z garnka z wodą i kilka razy mieszamy, żeby krem lekko przestygł. Do ubitych jajek wlewamy cienkim strumykiem ciepłą Nutellę cały czas mieszając (masa zmniejszy swoją objętość i będzie mniej puszysta). Przygotowane ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok 20 minut ( z wierzchu ciasto będzie upieczone, natomiast przy dotknięciu będzie miało konsystencje galaretki). Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia w formie (ciasto znacznie się skurczy i samo odejdzie od ścianek).

Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy miksujemy do otrzymania puszystej konsystencji, przypominającej lekko ubitą śmietanę. Dodajemy wcześniej ubitą kremówkę i mieszamy łyżką do połączenia składników.

Odkładamy 7 ciasteczek Oreo do dekoracji. Resztę rozkruszamy. Dodajemy do przygotowanej masy i mieszamy.

Tortownicę wykładamy folią aluminiową. Na dno wkładamy upieczone i wystudzone brownie. Na wierzch przekładamy przygotowaną masę serową. Dekorujemy pozostałymi ciastkami. Ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy przez kilka godzin a najlepiej całą noc.

1 komentarz:

  1. Super krem. ALe bardzo mocno sugeruję nie dodawać do niego ani trochę cukru. Serki homo i ciasteczka są wystarczająco słodkie. Krem jest za słodki nawet dla mnie (a to napraaaawdę coś)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger