Ryba na czerwonym dywanie

"Jedzenie jest paliwem dla organizmu. Bez niego ciało nie chce funkcjonować"
Jo Brand

Moje ostatnie lekko dietetyczne poczynania sprawiły, że na nowo polubiłam ryby. Są zdrowe i można je przyrządzić na wiele smacznych sposobów.Ten przepis powstał jako alternatywa wigilijnej smażonej w panierce ryby. Osobiście przepadam za smażoną wersją ale w tym roku postanowiłam moją wigilijną rybę nieco odchudzić. Tegoroczna wersja jest pieczona w piekarniku razem z aromatycznym czerwonym sosem. Ryba wychodzi delikatna, a słodko - ostry sos z papryką i marchewką idealnie dopełnia danie. Lżej, mniej kalorii i więcej miejsca na inne świąteczne pyszności. Potrawa powstała na bazie otrzymanego przeze mnie przepisu na dietetyczną rybę. Zdecydowałam się wykorzystać dorsza ale jeśli nie wyobrażacie sobie Wigilii bez karpia - użyjcie go. Myślę, że będzie równie smaczny.



Składniki na 3-4 porcje
400 g fileta lub polędwicy z dorsza
1 duży pomidor
2 duże czerwone papryki
2 marchewki
1 cebula
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sok z 1/2 cytryny
ok. 2 łyżeczki miodu
ok. 1 łyżki czerwonej papryki
sól, pieprz cytrynowy oraz kminek mielony wedle uznania (ja dodałam po ok. 1/3 łyżeczki)

Dorsza (obojętne czy świeżego czy mrożonego) wkładamy do osolonej wody. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy najpierw w większe paski, a następnie każdy pasek w drobne paseczki. Marchew myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy pomidora i chwilę razem podsmażamy. Dorzucamy marchew i mieszając chwilę razem obsmażamy. Następnie dodajemy paprykę i mieszając wszystko razem obsmażamy. Do warzyw wlewamy 1/2 szklanki wody dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, miód oraz przyprawy i dusimy pod przykryciem aż marchew zacznie mięknąć a powstały sos zgęstnieje (jeśli wolicie warzywa bardziej miękkie to duście je dłużej podlewając jeszcze wodą jeśli sos za bardzo odparuje). Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Rybę wyciągamy z wody, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na warzywach. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza (termoobieg) przez ok 30 -40 min w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Upieczona ryba jest w środku biała a kawałki ładnie się oddzielają.



2 komentarze:

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger