Pierniczki takie, jakie powinny być

"Jeśli pieczenie jest jakąkolwiek pracą, to jest pracą wykonywaną z miłości. Z miłości przekazywanej z pokolenia na pokolenie"
Regina Brett

Święta już niedługo więc uznałam, że to najwyższy czas aby zabrać się za poszukiwanie świąteczno - kulinarnych inspiracji. Oczywiście Święta Bożego Narodzenia nie mogą obyć się bez piernika, pierniczków i wszystkiego, co ma w sobie przyprawy korzenne, słowem piernik musi być. O ile przepis na piernik, który odpowiadałby moim gustom nie było mi trudno znaleźć o tyle z pierniczkami nie było już tak łatwo. Każdy wypróbowany przepis niby dobry ale zawsze brakowało tego "czegoś". A to nie ten smak, a to za pierniczki wychodziły twarde - nigdy nie takie jak trzeba. W tym roku postanowiłam zabrać się do tematu inaczej i poszperać trochę w sieci w poszukiwaniu tego idealnego przepisu. Podczas moich poszukiwań natknęłam się na przepis na ciastka imbirowe, na kanale Youtube użytkownika Honeysuckle. Tak mi się spodobał, że postanowiłam go wypróbować. Tylko gdzie piernik, a gdzie ciastka imbirowe ? - to jednak nie to samo. Nie pozostało nic innego jak zmodyfikować przepis pod własny gust. Tym sposobem powstały pierniczki takie jak trzeba: odpowiednio przyprawione, odpowiednio zbite, a przy tym jednocześnie miękkie i wręcz rozpływające się w ustach. Proste w przygotowaniu - bez podgrzewania, studzenia, wystarczy tylko zmiksować kilka składników. Trzeba tylko pamiętać żeby przygotować ciasto odpowiednio wcześniej - przed wycinaniem i pieczeniem należy je dobrze schłodzić.



Składniki na ok 25 szt. średnich pierniczków
310 g mąki (2 czubate szklanki)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
1 i 1/2 łyżki  mielonego cynamonu
1/4 łyżki mielonego imbiru
120 g margaryny
1/2 szklanki brązowego cukru (najlepiej drobnego)
1 jajko
1/2 szklanki naturalnego miodu
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Do małej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól oraz przyprawy i mieszamy łyżką. W większej misce ucieramy margarynę z cukrem. Następnie dodajemy jajko i ucieramy, aż do połączenia składników. Dodajemy miód i ekstrakt z wanilii i miksujemy aż masa będzie puszysta. Dodajemy dwoma partiami suche składniki i miksujemy do połączenia. Ciasto będzie miękkie i bardzo plastyczne. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy na kawałki folii spożywczej i szczelnie owijamy. Wkładamy do lodówki na min. 4 godziny. Stolnicę posypujemy mąką. Ciasto przekładamy na stolnicę, posypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość ok 1/2 centymetra. Wycinamy dowolne pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 10-15 min (grzałka dolna i górna). Studzimy na kratce, Dekorujemy według uznania.

Pomiędzy pieczeniem kolejnych partii pozostałą cześć ciasta przechowujemy w lodówce.


Amica świątecznie

Dobrze wypieczone święta

1 komentarz:

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger