Babka piaskowa


"Tylko to, co gotujesz z miłością, jest naprawdę smaczne"
Alison Singh Gee

Babka kojarzy się głownie ze Świętami Wielkanocnymi, kiedy na półkach sklepowych można odnaleźć najróżniejsze jej rodzaje, a co drugi przepis w gazecie jest przepisem na babkę. Dla mnie jest to ciasto, które można piec przez cały rok niekoniecznie w specjalnej formie do babki. Jeśli macie w domu zwykłą keksówkę czy inną małą foremkę to bez problemu możecie upiec to ciasto. Babka, na która podaję przepis, jest najprostszą i najbardziej tradycyjną  jaką piekłam. Szczególnie mi droga ponieważ jest jednym z pierwszych ciast jakie udało mi się upiec, kiedy dopiero co rozpoczynałam moja fascynację pieczeniem. Jest szybka w przygotowaniu i nie wymaga dużej ilości składników, ani wielkich umiejętności kulinarnych. a w efekcie otrzymujecie smaczne ciasto z wyczuwalną nutą cytryny. Jak dla mnie koniecznie musi być polana obfita porcją lukru, ale dekorację upieczonych przez was babek pozostawiam waszej inwencji twórczej :) Przepis pochodzi z opakowania cukru waniliowego i polecam wypróbowywanie takich przepisów zanim wyrzucie opakowanie, bo często można znaleźć tam fajne przepisy na smaczne wypieki takie jak ten.




Składniki:
2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki masła lub margaryny
4 jajka
1/4 szklanki mleka
opakowanie cukru wanilinowego
aromat cytrynowy
szklanka cukru

Mąkę mieszamy na stolnicy z proszkiem do pieczenia, pokrojonym masłem i solą. Całość siekamy aż powstaną drobne grudki. Jajka ubijamy z cukrem. Podczas ubijania dodajemy 5 łyżek gorącego mleka oraz cukier wanilinowy. Dodajemy 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego (może być też pomarańczowy). Nadal miksując dodajemy po łyżce wcześniej posiekanej mąki z masłem aż do połączenia składników. Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około godziny w temperaturze 170 stopni. Jest upieczona jeśli po wbiciu w nią drewnianego patyczka i wyciągnięciu nie osadza się na nim ciasto.

Jeśli tak jak ja lubicie dużo lukru na babce to poniżej zamieszczam przepis  na domowy lukier do polania ciasta

Składniki:
cukier puder
1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu
gorąca woda

Do miski wsypujemy cukier puder. Na początek około szklankę. Dodajemy sok z cytryny lub ocet. Następnie miksując wlewamy po trochu gorącej wody aż lukier uzyska pożądaną przez nas konsystencję. Jeśli lukier ma być gęstszy dodajemy więcej cukru jeśli wolimy rzadszy więcej wody.


2 komentarze:

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger