Babka piaskowa
2
ciasta
"Tylko to, co gotujesz z miłością, jest naprawdę smaczne"
Alison Singh Gee
Babka kojarzy się głownie ze Świętami Wielkanocnymi, kiedy na półkach sklepowych można odnaleźć najróżniejsze jej rodzaje, a co drugi przepis w gazecie jest przepisem na babkę. Dla mnie jest to ciasto, które można piec przez cały rok niekoniecznie w specjalnej formie do babki. Jeśli macie w domu zwykłą keksówkę czy inną małą foremkę to bez problemu możecie upiec to ciasto. Babka, na która podaję przepis, jest najprostszą i najbardziej tradycyjną jaką piekłam. Szczególnie mi droga ponieważ jest jednym z pierwszych ciast jakie udało mi się upiec, kiedy dopiero co rozpoczynałam moja fascynację pieczeniem. Jest szybka w przygotowaniu i nie wymaga dużej ilości składników, ani wielkich umiejętności kulinarnych. a w efekcie otrzymujecie smaczne ciasto z wyczuwalną nutą cytryny. Jak dla mnie koniecznie musi być polana obfita porcją lukru, ale dekorację upieczonych przez was babek pozostawiam waszej inwencji twórczej :) Przepis pochodzi z opakowania cukru waniliowego i polecam wypróbowywanie takich przepisów zanim wyrzucie opakowanie, bo często można znaleźć tam fajne przepisy na smaczne wypieki takie jak ten.
Składniki:
2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki masła lub margaryny
4 jajka
1/4 szklanki mleka
opakowanie cukru wanilinowego
aromat cytrynowy
szklanka cukru
Mąkę mieszamy na stolnicy z proszkiem do pieczenia, pokrojonym masłem i solą. Całość siekamy aż powstaną drobne grudki. Jajka ubijamy z cukrem. Podczas ubijania dodajemy 5 łyżek gorącego mleka oraz cukier wanilinowy. Dodajemy 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego (może być też pomarańczowy). Nadal miksując dodajemy po łyżce wcześniej posiekanej mąki z masłem aż do połączenia składników. Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około godziny w temperaturze 170 stopni. Jest upieczona jeśli po wbiciu w nią drewnianego patyczka i wyciągnięciu nie osadza się na nim ciasto.
Jeśli tak jak ja lubicie dużo lukru na babce to poniżej zamieszczam przepis na domowy lukier do polania ciasta
cukier puder
1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu
gorąca woda
Do miski wsypujemy cukier puder. Na początek około szklankę. Dodajemy sok z cytryny lub ocet. Następnie miksując wlewamy po trochu gorącej wody aż lukier uzyska pożądaną przez nas konsystencję. Jeśli lukier ma być gęstszy dodajemy więcej cukru jeśli wolimy rzadszy więcej wody.
Mniam, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń