Makaron z Marmite

"Gotowanie to akt miłości, podarunek, sposób na dzielenie z innymi małych sekretów."
Sophia Loren

Wiem, że wygląda to jak makaron posypany ziołami ale tam jest również Marmite. Co to właściwie jest? Jeśli zapytacie anglika na pewno będzie wiedział. Jest to produkt brytyjski, który wykorzystuje się do smarowania chleba i naprawdę podziwiam anglików, że są w stanie zjeść Marmite w ten sposób. Czym więc jest Marmite? Jest to pasta powstająca przy produkcji piwa jako produkt uboczny o gęstej brązowej konsystencji. Kiedy czytałam o tym produkcie, zanim jeszcze go spróbowałam, znalazłam opinię, że Marmite można kochać albo nienawidzić. Ja myślę, że da się to robić jednocześnie. Dla mnie ten produkt prosto ze słoika jest nie do zjedzenia zarówno ze względu na smak jak i również zapach. Jednak jako dodatek do sosu pozwala mu zyskać ciekawą lekko słonawą nutę. Przepis pochodzi z książki Nigelli "Kuchnia. Przepisy z serca domu." i jest to danie ekspresowe. Przepis Nigelli został przeze mnie lekko zmodyfikowany, przez dodatek czosnku i jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę. To takie danie, które chętnie człowiek zje kiedy jest po prostu głodny i potrzebuje coś smacznego, treściwego i jednocześnie szybkiego. Polecam posypać tartym żółtym serem i spróbować tego oryginalnego sposobu na makaron. Jeśli macie znajomych w Anglii poproście żeby przywieźli wam słoiczek tego brytyjskiego przysmaku albo szukajcie go w sklepach z brytyjską kuchnią na pewno znajdziecie.




Składniki na 1 porcję
makaron spaghetti (ilość według uznania)
1 ząbek czosnku
1/4 kostki masła
1/2 łyżeczki Marmite
sól opcjonalnie
zioła prowansalskie opcjonalnie

Makaron gotujemy al dente. Zostawiamy 2 łyżki wody od gotującego się makaronu resztę wylewamy a makaron przecedzamy. Czosnek kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy w garnuszku i wrzucamy czosnek. Chwilę smażymy, aż czosnek zacznie się rumienić. Dodajemy Marmite oraz wodę pozostawioną od gotowania makaronu i energicznie mieszamy. Doprawiamy ewentualnie solą. Gotowym sosem polewamy makaron. Posypujemy ziołami  i tartym serem (opcjonalnie).


1 komentarz:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger