Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i serami
"W ogóle jedzenie jest niesamowite w tym, jak potrafi łączyć ludzi"
Pascal Brodnicki
O tym daniu mogę opowiadać tak: kocham, uwielbiam,i szaleję za nim. Jedno z takich, które można jeść na okrągło i się nie nudzi. Szukanie odpowiedniego ciasta do tarty zajęło mi sporo czasu. Po lepszych i gorszych próbach udało mi się w końcu znaleźć to odpowiednie, które trafiło w mój gust i sprawiło, że zaczęłam podchodzić do pieczenia tart z prawdziwą przyjemnością. Dostatecznie kruche ale nie za twarde takie, które nie skończy się zakalcem. Ciasto przygotowuje z 250 g mąki ale jeżeli wolicie tartę na bardzo cienkim spodzie to możecie zmniejszyć proporcje składników. Ważne jednak by przed położeniem składników na ciasto posypać je obficie bułką tartą, która wchłonie soki z farszu. Dzięki temu ciasto nie namoknie i będzie kruche. Danie jest sycące i smaczne zarówno od razu po przyrządzeniu jak i również następnego dnia po odgrzaniu w mikrofalówce lub piekarniku. Polecam zakup blaszki do tarty z wyjmowanym dnem. Z takiej blaszki zdecydowanie wygodniej wyjmuje się tartę po upieczeniu.
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 łyżeczki soli
1 żółtko
1/2 kostki margaryny
2-3 łyżki śmietany
Farsz:
30 dg mięsa z kurczaka
20 dag sera żółtego
1 kulka sera mozzarella
1/4 opakowania mrożonego szpinaku w liściach
1 jajko
3 łyżki śmietany
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy w koło i wylepiamy nim blaszkę do tarty. Nakłuwamy lekko widelcem. na wierzch kładziemy folię aluminiową i wysypujemy grochem lub ryżem. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na temperaturę 180 stopni i pieczemy ok 15 minut. Następnie zdejmujemy folię z grochem i pieczemy dalej ok 30 minut aż ciasto będzie upieczone na złoto. Kurczaka kroimy w kostkę, smażymy posypując solą i pieprzem do smaku. Kroimy ząbek czosnku w małą kosteczkę podsmażamy. Dodajemy mrożony szpinak i smażymy aż do rozmrożenia szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy 2 łyżeczki śmietany i smażymy aż całość zgęstnieje. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Posypujemy obficie bułka tartą. Posypujemy częścią tartego sera nakładamy kurczaka, szpinak plastry mozzarelli i posypujemy resztą tartego sera. Zapiekamy w piekarniku aż ser się rozpuści. Jajko miksujemy ze śmietaną. Polewamy tarte i zapiekamy aż całość się zetnie a na wierzchu utworzy się złota skorupka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz