Ciasto z jabłkami i budyniem

"Jedzenie bez rozmowy jest tylko magazynowaniem pokarmu"
Marcelene Cox

W temacie ciast moje zdanie jest zawsze podzielone. Z jednej strony jestem tradycjonalistką i uwielbiam ciasta popularne już za czasów młodości moich babć i wcześniej,  z drugiej jednak strony lubię czasem poeksperymentować i poszukać czegoś nowego jak i również czasami dodać jakąś nowość do znanych i popularnych przepisów. To ciasto jest małą odmianą dla tradycyjnej szarlotki i na pewno przypadnie do gustu wielbicielom jabłeczników. Nie mam pojęcia skąd ten przepis znalazł się u mnie w domu. Zapewne został przepisany z luźnej kartki papieru albo z zeszytu którejś ze znajomych. W każdym razie ja przepadam za tym ciastem. Bardzo dobrze komponuje się tutaj połączenie jabłek i niezbyt słodkiego budyniu, stąd przygotowując to ciasto radzę używać dosyć słodkich jabłek żeby te dwa smaki się dobrze uzupełniały. 



Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 kostka margaryny
2 jajka 
2 łyżeczki śmietany

Nadzienie 
ok. 1,30 kg jabłek
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
3 szklanki mleka

Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części jedną troszkę większą od drugiej. Większa część ciasta rozwałkowujemy i wkładamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto układamy w taki sposób aby powstał nam rant na wysokość około 2 cm. Na tej części ciasta układamy pokrojone w krążki kawałki jabłka. Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu używając do nich tylko 3 szklanek mleka. Gorące wykładamy na  jabłka. Całość przykrywamy rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około godzinę (może być pieczone dłużej lub krócej w zależności od piekarnika, powinno nabrać ładnego ciemnozłotego koloru). 

Rada: W celu łatwiejszego przeniesienia rozwałkowanego ciasta najlepiej nawinąć je na wałek i później rozwijać nad blaszką lub ciastem bezpośrednio z wałka.

Polecam również zaopatrzyć się w drugi wałek bez rączek dzięki któremu można łatwiej ułożyć ciasto w brytfance i wygładzić je. 


1 komentarz:

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger