Sałatka z serami pleśniowymi i pomarańczą
1
sałatki
"Gotowanie nie mówi o byciu najlepszym i najbardziej doskonałym kucharzem, ale raczej o dzieleniu stołu z rodziną i przyjaciółmi."
Skye Gyngell
Inspiracji na potrawy, jakie się tutaj pojawiają, poszukuję w różnych miejscach. Często jeśli spróbuję gdzieś fajne danie, to później staram się odtworzyć jego smak w domowej wersji, zadowalającej moje kubki smakowe. Takim spróbowanym i zapamiętanym kiedyś daniem jest ta sałatka. Ciekawa w smaku, który nadaje jej połączenie sera pleśniowego i pomarańczy, jest dobrym urozmaiceniem codziennego jadłospisu i utwierdza mnie w przekonaniu, że sałatka może być interesującą potrawą. Nawet jeśli ktoś, tak jak ja, nie przepada za niebieskim serem pleśniowym, to uwierzcie tutaj jest naprawdę smaczny. Do tej sałatki używam sosu na bazie musztardy. Jeśli jednak po wymieszaniu go z sałatą brakuje wam czegoś w smaku to można doprawić ją dodatkowo solą pieprzem lub cukrem zgodnie z własnym upodobaniem smakowym :)
Składniki na sałatkę dla dwóch osób:
Opakowanie mixu sałat
1 ser camembert
1 ser pleśniowy typu blue
1 pomarańcza
Sos:
6 łyżek oliwy
4 łyżeczki musztardy o łagodnym smaku
1 łyżeczka curku
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki soku z cytryny
Składniki sosu mieszamy razem. Sałatę płuczemy i dobrze odsączamy, polewamy sosem i mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kawałki pomarańczę i ponownie mieszamy.Przekładamy na talerze. Na wierzch układamy kawałki sera camembert oraz plasterki sera blue.
Pychotka :D
OdpowiedzUsuń