Placki ziemniaczane

"Kiedy żołądek jest pełny nie ma znaczenia czy ktoś jest bogaty czy biedny"
Eurypides

Ktoś może zapytać co to za problem przygotować placki ziemniaczane. Owszem to jedno z prostszych dań. Wychodzę jednak z założenia, że każdy z nas kiedyś zaczyna uczyć się gotować i potrzebuje takich przepisów na proste, niewyszukane dania. Stąd właśnie placki ziemniaczane tutaj. Przyznam, że kiedy byłam młodsza znajdowały się one na szarym końcu rzeczy, które chciałabym zjeść. Gusta wraz z wiekiem ulegają jednak zmianie i teraz chętnie i dosyć często je przygotowuje. Można je podawać na wiele sposobów jednak dla mnie placki ze śmietaną są najlepszą formą. Proste, smaczne i szybkie do przygotowania. 




Składniki:

5 średniej wielkości ziemniaków
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
1 celbula
sól, pieprz

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy, a sok powstały przy ścieraniu przelewamy do osobnej miski i zostawiamy na chwilę. Do startych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę. Sok pozostawiony w miseczce powoli wylewamy tak aby został w niej mączny osad, który oddzieli się od soku. Ten mączny osad dodajemy do startych ziemniaków. Mieszamy wszystko i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni podgrzewamy olej. Łyżką nabieramy trochę masy ziemniaczanej, kładziemy na rozgrzanym oleju i delikatnie rozprowadzamy tworząc placuszek. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor (olej powinien sięgać brzegów placuszków). Usmażone placki odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy same, ze śmietaną lub sosem albo inaczej jak ktoś woli :). 


1 komentarz:

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger