Domowe hamburgery
"Nie potrzeba srebrnego widelca, żeby dobrze zjeść"
Paul Prudhomme
Lubię od czasu do czasu zjeść jakiegoś Fast fooda. Patrząc jednak na reklamy ukazujące świetnie wyglądające kanapki z dużymi kawałkami mięsa, porównując je do rzeczywistości zaczęłam się zastanawiać o ile lepiej wyglądałby taki domowy hamburger od tych serwowanych w restauracjach. Wychodząc z założenia, że praktycznie wszystko da się przyrządzić w domu trzeba tylko trochę inwencji twórczej, kolejny raz postanowiłam poeksperymentować w zaciszu własnej kuchni. Tym sposobem powstały domowe hamburgery. Proste w przygotowaniu, w smaku bardzo podobnie do tych serwowanych w restauracjach Fast food, a co dla mnie najważniejsze na pewno zdrowsze i mniej kaloryczne.
Składniki na 4 hamburgery
bułki do hamburgerów
45 dag mięsa mielonego
jajko
cebula
cebula czerwona pokrojona w plastry
ząbek czosnku
pomidor pokrojony w plastry
ogórki kiszone pokrojone w plastry
sałata
ser żółty krojony w grubsze plastry
majonez
ketchup
sos Worcestershire*
sól
pieprz
Cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobna kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy cebulę z czosnkiem, aż do uzyskania lekko brązowego koloru. Do miski wkładamy mięso mielone, usmażoną cebulę i jajko. Doprawiamy 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu oraz 1,5 łyżeczki sosu Worcestershire. Wyrabiamy na gładką masę. Mięso dzielimy na 4 porcje i formujemy w rękach okrągłe placki o średnicy większej niż bułka (podczas pieczenia mięso zmniejsza swoją objętość) smażymy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej (albo innej o nieprzywierającym dnie) z każdej strony aż mięso będzie upieczone ( ok 10-15 min.). Bułki przekrawamy. Układamy warstwami na jednej połowie bułki sałatę, mięso, majonez, ser, pomidor, cebula czerwona, ogórki, ketchup. Całość przykrywamy druga połową bułki.
* sos Worcestershire sos kulinarny o korzennym smaku i płynnej konsystencji; produkowany przez firmę "Lea & Perrins" w angielskim mieście Worcester. Do kupienia w Polsce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz