Zapiekanka z ziemniakami, brokułami, kurczakiem i serem

"Jedyną rzeczą którą lubię bardziej niż rozmowy o jedzeniu jest samo jedzenie"
John Walters 

Zapiekanki są daniami sycącymi a przy tym prostymi do przygotowania. Dodatkowo możemy je zrobić praktycznie z wszystkiego co mamy pod ręką. Podstawą zapiekanki zazwyczaj są ziemniaki albo makaron, ale jeżeli ktoś lubi, może przygotować zapiekankę bez tych dodatków. Radosna twórczość jak najbardziej dozwolona ;) Moja inwencja twórcza tym razem skierowała się w kierunku połączenia ziemniaków, brokułów i kurczaka. Efektem jest zapiekanka na którą przepis znajdziecie poniżej. Jest smaczna, bardzo sycąca idealna jako danie na coraz zimniejsze jesienne dni, a dzięki brokułom możemy zatrzymać jeszcze trochę wiosennego smaku.




Składniki:
5-6 średniej wielkości ziemniaków
50 - 60 dag piersi z kurczaka
1 opakowanie mrożonych różyczek brokuł
1 opakowanie (100g) topionego serka śmietankowego
małe opakowanie śmietany 18%
sól, pieprz
30 dag żółtego sera dobrej jakości, bez dziur

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy z wody i zostawiamy żeby lekko przestygły. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy doprawiając solą i pieprzem. Śmietanę miksujemy blenderem z serkiem topionym i odrobiną mleka na gęsty sos. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno układamy pokrojone plasterki z 3 ziemniaków następnie połowę usmażonego kurczaka i połowę pokrojonych w mniejsze  kawałki różyczek brokuł. Posypujemy delikatnie solą. Polewamy wszystko częścią sosu. Następnie układamy druga warstwę w tej samej kolejności. Całość posypujemy grubo tartym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40-50 minut aż brokuły będą miękkie.




6 komentarzy:

  1. Pyszna zapiekanka! Do sosu dodałam jeszcze bazylii i czosnku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, na pewno smakowała wyśmienicie :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. A mnie się sos zwarzył... 😢

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O :( a bardzo sie zważył ? On ma lekko ścientą konsystencję po upieczeniu. Sprobój na następny raz dosypać do niego odrobine soli przy blendowaniu :)

      Usuń
  3. Koniecznie trzeba dodać ziała. Osobiści jestem miłośniczką bazylii, mogę ją jeść zawsze i w każdej postaci. Doprawiłam bazylią, rozmarynem i odrobiną majeranku i papryki. Mi i dzieciakom super smakowało. Polecam przepis i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) bardzo się cieszę że wam smakowała :)

      Usuń

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger