Papier do pieczenia i jego wykorzystanie w kuchni

"Do gotowania używam wina. Czasami nawet dodaję je do potraw"
W.C. Fields

Postanowiłam wprowadzić na bloga mały dział na temat technicznej strony gotowania. Osobiście spotykam się z tym, że osoby rozpoczynające swoja kulinarną przygodę lub te, które już gotują miewają problemy  z tym, co nie jest napisane bezpośrednio w przepisach, a często jest niezbędne do przygotowania danej potrawy czy ciasta. Ja sama miewam takie problemy i wtedy zaczynam przeszukiwać internet, żeby znaleźć odpowiedź. 

Dzisiaj trochę na temat papieru do pieczenia. Rzecz w kuchni bardzo przydatna bo dzięki niej ciasta nie przywierają do blaszek, łatwiej się z nich wyjmują a podczas wyjmowania  ciasto się nie  kruszy. Oczywiście nie wszystkie ciasta wymagają użycia papieru. Niektóre pieczemy bezpośrednio w natłuszczonej blaszce, a ich późniejsze wyjmowanie nie stanowi większego problemu. W praktyce wiedza, które ciasta możemy piec bez papieru, a które nie jest w kuchni bardzo przydatna.

Najpierw jednak trochę na temat samego papieru, na którym piecze się ciasta. Są dwie opcje do wyboru. Można kupić specjalny papier do pieczenia dostępny niemal w każdym sklepie. Taki papier nie wymaga dodatkowego natłuszczenia, ciasta ładnie się pieką a po upieczeniu papier dobrze odchodzi od nich. Nie ma znaczenia, którą stroną ułoży się ten papier w blaszce. Jeśli jednak nie posiadamy w domu papieru do pieczenia, wszystkie sklepy zamknięte, a my jesteśmy w połowie przygotowywania ciasta, to zawsze można skorzystać ze zwykłego papieru śniadaniowego. W tym wypadku jednak warstwę, która będzie przylegać bezpośrednio do ciasta należy natłuścić olejem. Na takim papierze ciasto również ładnie się upiecze.

To które ciasto piecze się z papierem zależy  od jego struktury. Tak jak wspominałam wyżej nie każde ciasto wymaga użycia papieru. Według moich domowych doświadczeń z różnymi rodzajami wypieków przedstawia się to następująco:

ciasto kruche, półkruche - zdecydowanie piecze się je z papierem do pieczenia. Dzięki użyciu papieru ciasto ładnie się upiecze, a podczas wyjmowania nam się nie rozpadnie. Wyjątkiem są kruche ciasteczka. Je można piec na natłuszczonej blaszce nie używając papieru.

biszkopt - praktycznie nie da się go upiec nie używając  papieru do pieczenia, bo po prostu nie wyjmie się go z blachy (chyba że posiadacie blaszki ze zdejmowanym brzegiem,). W przypadku biszkoptu należy również pamiętać, żeby oderwać papier zanim ciasto całkowicie wystygnie. Jeżeli się tego nie zrobi to później bardzo ciężko będzie go oderwać.

ciasta ptysiowe - czyli ciasta na wszelkiego rodzaju karpatki, eklerki itp. Ten rodzaj ciasta piecze się bez papieru rozsmarowując ciasto bezpośrednio na natłuszczonej blaszce.

ciasto ucierane - podobnie jak ptysiowe nie wymaga użycia papieru do pieczenia.

ciasta zawierające miód - czyli wszelkiego rodzaju ciasta na miodowniki, czeskie ciasto itp. Po upieczeniu bardzo ładnie odchodzi od blaszki i nie ma potrzeby używania dodatkowo papieru.

ciasto drożdżowe- jego konsystencja zapewnia, że podczas pieczenia nie przyklei się do blaszki.

ciasto francuskie - również nie wymaga użycia papieru ponieważ podczas pieczenia nie przywiera do blaszki.

Zachęcam do dzielenia się radami i spostrzeżeniami na temat gotowania i pieczenia. Wszystkie rady chętnie przyjmę i sama od czasu do czasu dorzucę coś w tym dziale :)  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger