Szaszłyki

" Nie ma dobrej czy złej kuchni tylko ta, którą lubisz najbardziej"
Ferran Adria

Grill elektryczny to bardzo przydatne urządzenie.  Zwłaszcza w zimie kiedy rozpalenie grilla na świeżym powietrzu to zadanie dla odważnych i nie bojących się zimna. Ja należę do typu zmarzluchów  więc zdecydowanie wybieram wersję elektryczną. Dodatkową zaletą takiego rozwiązania jest to, że nie dymi a "rozpalenie go" ogranicza się do włożenia wtyczki do kontaktu.  Nie będę się jednak za bardzo rozwodzić nad zaletami czy wadami tego urządzenia i skupiam się już na dzisiejszym daniu a mianowicie na szaszłykach. Kolejne danie którego wersji jest tyle ile tak naprawdę kucharzy, którzy je przygotowują. Jedne bardziej ciekawsze od drugich. Ja przygotowuje szaszłyki w sposób dość tradycyjny papryka, cebula, itd. Danie idealne wprost na imprezę ale również na obiad czy jako przekąska. Oczywiście przepis możecie dowolnie modyfikować dodając wasze ulubione składniki.  Ja przedstawiam wam moja wersję.



Składniki na około 16-18 szaszłyków:

1 duża czerwona papryka
1 duża żółta papryka
60 dag piersi z kurczaka
30 dag wędzonego lub gotowanego chudego boczku
16 małych cebulek lub 8 większych
15 dag małych pieczarek

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w dość gruba kostkę. Wkładamy do miski. Doprawiamy solą pieprzem i dowolnymi ziołami ( np. oregano, bazylią lub ziołami prowansalskimi) Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i mieszamy, tak żeby każdy kawałek obtoczył się w marynacie. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Papryki myjemy i kroimy najpierw w większe paski a następnie w dużą kostkę. Pieczarki myjemy. Jeśli są małe to odrywamy tylko nóżki i kładziemy osobno jeżeli są większe, to przepoławiamy każda pieczarkę na pół. Cebule obieramy i kroimy w grube krążki. Boczek również kroimy w dużą kostkę.  Na patyczek do szaszłyka nadziewamy po kolei paprykę czerwoną, pieczarkę, boczek, cebulę, paprykę żółtą i kurczaka w dowolnej kombinacji aż zapełnimy cały patyczek.  Gotowe szaszłyki posypujemy z każdej strony przyprawą gyros. Układamy na dobrze rozgrzanym grillu i pieczemy aż mięso z kurczaka i pieczarki będą dobrze upieczone ( te składniki pieką się najdłużej ).


2 komentarze:

  1. hmm jestem pierwsza, wiec podziele sie wrazeniami:)szaslyskie fajne, dobry skladniki ja dodaje jeszce jakis karczek albo taka jakby mielonke, boczek do kani, cebule z lidka i zawsze duze, wszystko dleikatnie polewam oliwa i posypuje przyprawami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Karczek jak najbardziej jest świetnym dodatkiem, a pomysł z polaniem szaszłyków oliwą - to na pewno muszę to wypróbować :)

      Usuń

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger