Muffinki z nadzieniem krówkowym

Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra. 
Epikur

Co można zrobić z puszką masy krówkowej w sobotnie popołudnie? Można wyjeść masę prosto z puszki ;) Jeśli jednak planujemy trochę bardziej twórcze jej wykorzystanie, to proponuję  upiec muffinki. Przepis na muffinki nadziewane krówką już od jakiegoś czasu chodził mi po głowie. Co prawda na początku kiedy wpadłam na ten pomysł,  bałam się że masa zamiast pozostać w formie nadzienia i po przekrojeniu muffinki ładnie wpływać z jej środka, wymiesza się z ciastem. No ale cóż, bez ryzyka nie ma zabawy i którejś soboty wzięłam się za pieczenie. Na szczęście muffinki wyszły takie jak planowałam. Miękkie z chrupiącą powłoczką  no i nadziane krówką. Ciężko im się oprzeć. Przepis powstał na bazie przepisu na muffinki bananowe Nigelli Lawson, który pewnie za jakiś czas również się tutaj pojawi.




Składniki:

188 ml oleju roślinnego
3 jajka
250 g mąki
100 g cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 62 ml mleka
gotowa masa krówkowa

Suche składniki mieszamy razem. W osobnej misce miksujemy jajka z olejem, tak by lekko się ubiły ( około 3 minuty) Masę jajeczną wlewamy do miski z suchymi składnikami. Dodajemy mleko i wszystko razem mieszamy łyżką na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste lub suche możemy dodać więcej mleka. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy łyżkę ciasta, tak by pokryło ono dno papilotki. Następnie na środek nakładamy niecałą łyżeczkę masy krówkowej. Dopełniamy resztą ciasta do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger