Makaron ze szpinakiem

 "Jedną z najmilszych rzeczy w życiu jest to,że musimy regularnie zatrzymywać się, cokolwiek robimy i poświęcać naszą uwagę na jedzenie"

Luciano Pavarotti,William Wright, Pavarotti, My Own Story

Szpinak na blogu ponownie i  nie pojawia się tutaj ostatni raz. Tym daniem chciałabym przekonać wszystkich tych, którzy nigdy nie jedli  szpinaku do spróbowania go. Warto, nie tylko ze względu na właściwości odżywcze ale przede wszystkim dla tego, że po odpowiednim przygotowaniu staje się po prostu pyszny. Kiedy jestem głodna i chce coś szybko zjeść, to zazwyczaj sięgam właśnie po to danie. Sycące, smaczne i aromatyczne. Zwłaszcza jeśli do szpinaku dodamy szczyptę oregano. Jego przygotowanie  zajmuje tyle czasu ile, tak naprawdę, potrzebujemy na ugotowanie makaronu. Osobiście polecam do tego dania makaron z pszenicy durum. Gotuje się go dłużej niż zwykły makaron ale moim zdaniem jest smaczniejszy od zwykłego i bardziej sycący. Poniżej wersja najprostsza ale możecie ją urozmaicić dodając odrobinę tartego parmezanu do szpinaku.



Składniki dla 2 osób:

1 mała cebula
około 125 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego ( jeśli kupicie go w postaci zamrożonej tafli to do przygotowania makaronu potrzeba około 1/4 tej tafli)
2-3 łyżeczki śmietany 18%
1/2 opakowania makaronu z pszenicy durum typu rurki
sól, pieprz, oregano

Makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie aż do miękkości. W trakcie gotowania makaronu kroimy cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy odrobinę margaryny. Wrzucamy na nią pokrojoną cebulę, solimy i smażymy chwilę aż zmięknie i zrobi się szklista. Dodajemy zamrożony szpinak i dusimy pod przykryciem, aż całkowicie się roztopi. Przyprawiamy pieprzem i oregano a następnie dusimy przez około 3-4 minuty. Dodajemy śmietanę i ewentualnie do smaku szczyptę soli, pieprzu lub oregano (opcjonalnie trochę tartego parmezanu). Dusimy kolejne 3-4 minuty aż śmietana połączy się ze szpinakiem a całość lekko zgęstnieje. Po tym czasie patelnie zdejmujemy z kuchenki.  Do szpinaku dodajemy odcedzony makaron i wszystko razem mieszamy. Przed podaniem można całość posypać tartym serem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger