Sałatka a'la Cezar


"Naprawdę czuję, że jedzenie jest celebracją życia. To jest najważniejszy, najcenniejszy dar, który Bóg dał ludziom."
Jeff Henderson

Sałaki są świetnym rozwiązaniem w kuchni. Sprawdzają się zarówno jako dania główne jak i również jako dodatki do innych dań lub zimne przekąski. Wiele  nich można przygotować w sposób szybki, prosty i jednocześnie efektywny. Są dobrym rozwiązaniem zwłaszcza jeśli chcemy przygotować coś sycącego a jednocześnie lekkiego. To się tyczy między innymi tej sałatki. Spokojnie może ona posłużyć jako danie główne a przy tym nie czujemy się po jej zjedzeniu ciężko. Sałatka Cezar  ma tyle wersji, że tak naprawdę każdy przygotowuje ją na swój własny sposób. Ja spotkałam się już z kilkoma różnymi sposobami jej przyrządzenia. Dzisiaj przedstawiam moją wariację na jej temat.



Składniki na 4 porcje
  • opakowanie dowolnego  mixu sałat
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 3  małe ogórki
  • parmezan lub inny ser
  • sos winegret
  • sól, pieprz
  • 3 kromki chleba
  • ząbek czosnku, masło 
  • jajko, mleko,majonez, bułka tarta do panierki



Sałatę, myjemy, osączamy i przekładamy do dużej miski. Polewamy sosem winegret, doprawiamy solą i pieprzem. Kromki chleba kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła, dodajemy starty ząbek czosnku i pokrojone w kostkę kromki. Podsmażamy aż staną się chrupkie. Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy. W misce mieszamy jajko z odrobiną mleka i 2 łyżeczkami majonezu. Doprawiamy według uznania (ja używam ziół prowansalskich i przyprawy uniwersalnej). Filety z kurczaka obtaczamy najpierw w jajku z mlekiem i przyprawami, a następnie w bułce tartej. Smażymy na oleju. W tym czasie kroimy pomidory i ogórki, dodajemy do sałaty i mieszamy. Usmażonego kurczaka kroimy na małe paski. Na talerz nakładamy trochę sałaty,grzanek i kilka pasków kurczaka. Posypujemy startym na płatki serem (najlepiej parmezanem ale może być również zwykły ser żółty). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger