Ciasto drożdżowe z truskawkami


"Impreza bez ciasta jest tylko spotkaniem"
Julia Child

Świeże truskawki, maliny i borówki to najlepsze rzeczy jakie można dostać latem. Przepisów na ich wykorzystanie jest bardzo dużo. Dzisiaj trochę o truskawkach a dokładnie o cieście drożdżowym z truskawkami. Moim zdaniem najlepsza oprawa dla tych owoców. Miękkie, puszyste ciasto, pachnące truskawkami. Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe. Dodatkowo proste i szybkie do przygotowania. Jedyny minus tego ciasta - jak każde drożdżowe szybo staje się czerstwe. Gwarantuje jednak, że zostanie przez was zjedzone zanim zdąży sczerstwieć.  Przepis pochodzi z jednego z wydań "Tele Tygodnia". Śliwki zastąpiłam w nim truskawkami ale w tej pierwszej wersji jest równie smaczne. Wypróbujcie sami polecam ;)



 Ciasto na zdjęciu zostało przygotowane z połowy porcji.

Składniki:

250 ml mleka
4,2 dag drożdży
80 dag mąki torotwej
kostka margaryny
jajko
22,5 dag cukru
szczypta soli
opakowanie cukru waniliowego
truskawki

Przygotowanie zaczynu:
Do miski wsypujemy 50 dag mąki. Robimy dołek na środku mąki. Kruszymy drożdże i wsypujemy do środka. Dodajemy łyżeczkę cukru i 100 ml ciepłego mleka. Drożdże, cukier i mleko mieszamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.

10 dag margaryny topimy i mieszamy z 150 ml mleka. Całość podgrzewamy.  Do wcześniej przygotowanego zaczynu dodajemy 5 dag cukru, jajko oraz podgrzane mleko z margaryną. Zagniatamy ciasto aż stanie się elastyczne i będzie łatwo odchodziło od ręki w trakcie zagniatania. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce w przykrytej misce.

Przygotowujemy kruszonkę: Resztę margaryny topimy. Pozostałe 30 dag mąki, 12,5 dag cukru i cukier waniliowy mieszamy z roztopioną margaryną i zagniatamy.

Blachę smarujemy lekko olejem. Wykładamy do niej ciasto dokładnie i równomiernie je rozpowadając po całej powierzchni blachy. Na wierzch układamy truskawki.  Posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką oraz resztą cukru.
Pieczemy w temperaturze ok 180-190 stopni Celsjusza (tryb grzałka dolna i górna) około 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger