Spagetti a'la bolognese


 "Nikt nie jest samotny jedząc spagetti, to wymaga bardzo dużo uwagi"
Christopher Morley

Włoskie jedzenie zajmuje wysokie miejsce na mojej liście ulubionych smaków.  Nie tylko jednak ze względu na smak, ale również dlatego, że większość z włoskich dań przygotowuje się szybko.  Dlatego często je przyrządzam. Oprócz standardowej pizzy ( którą swoją droga też ubóstwiam) najczęściej przygotowuje makarony. W różnych postaciach i z przeróżnymi  dodatkami. To spagetti jest  jednym z tych, których przyrządzenie nie zajmuje sporo czasu. Przepis powstał tak po prostu w głowie, któregoś dnia kiedy nie miałam pomysłu co ugotować. Nazwałam je alla bolognese ponieważ bazuje na podstawowych jego składnikach. Proste i sycące danie. Idealne zwłaszcza dla tych którzy chcą zachwycić kogoś swoim talentem kulinarnym np, drugą połówkę ;) W końcu jak to niektórzy mawiają "przez żołądek do serca" a włosi wiedza o tym chyba najlepiej.



Składniki na porcje dla 4 osób:

opakowanie makaronu spagetti
60 dkg  świeżego mięsa mielonego
cebula
4 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów bez skórki (obojętnie całe czy krojone)
oliwa z oliwek
sól, pieprz, oregano, cukier,

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebule obieramy i przekrawamy na pół. Jedną cząstkę odstawiamy drugą kroimy w drobną kostkę. Dwa ząbki czosnku obieramy i również kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę (2-3 łyżki) wrzucamy czosnek oraz cebulę i chwile smażymy aż cebula  lekko się zarumieni (uwaga by nie przypalić). Dodajemy mięso i mieszamy co jakiś czas  rozbijając widelcem większe kawałki. Dodajemy sól pieprz i oregano wedle uznania próbując przy tym czy mięso ma odpowiedni dla nas smak. Całość dusimy aż mięso się upiecze. W tym czasie kroimy w drobną kosteczkę resztę czosnku raz pozostałą połówkę cebuli. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy cebulę z czosnkiem tak jak poprzednio. Dodajemy pomidory z puszki, sól, pieprz, oregano i cukier (około łyżeczkę na początek) i gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Co jakiś czas sprawdzając jego smak i doprawiając jeżeli potrzeba. Następnie blenderem miksujemy sos i wlewamy do mięsa. Całość dusimy jeszcze przez chwilę aż całość zgęstnieje. Podajemy z makaronem i posypujemy serem wedle uznania.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger