Kurczak w sosie z leśnych grzybów
"Dobry posiłek koi duszę, ponieważ regeneruje organizm. Z obfitości płynie łagodna życzliwość."
Frederick W. Hackwood
Składniki:
300-400 g piersi z kurczaka
200-300 g mrożonych leśnych grzybów pokrojonych w plasterki (lub świeżych jeśli macie do nich dostęp)
szklanka mleka
sól, pieprz
dowolny makaron
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem masła i soli, aż mięso będzie białe w środku i upieczone. W garnku roztapiamy łyżkę masła. Wkładamy grzyby i dusimy je na delikatnym ogniu ok 10-15 minut. Dolewamy mleko, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy, aż większa część mleka wyparuje a sos znacznie zgęstnieje* (u mnie ok. 30-40 minut). Dodajemy upieczonego kurczaka i jeszcze chwilę wszystko razem dusimy. Podajemy z dowolnym makaronem.
*Gęstość sosu regulujemy dolewając w razie potrzeby więcej mleka lub dłużej gotując.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz