Kurczak w sosie z leśnych grzybów

"Dobry posiłek koi duszę, ponieważ regeneruje organizm. Z obfitości płynie łagodna życzliwość."
Frederick W. Hackwood


Lubię przygotowywać dania z leśnych grzybów. Mają swój niepowtarzalny aromat i smak. Zwłaszcza lubię  wykorzystywać grzyby do przyrządzania sosów. Przeszukując zamrażalkę trafiłam na prawdziwki, które zostały zamrożone przy okazji ostatniego zbierania. Połączyłam je z kurczakiem w sosie na bazie mleka. Sos wyszedł delikatny i kremowy z wyczuwalnym aromatem prawdziwków. Danie proste w przygotowaniu, które nie wymaga wielu składników. Do tego dania używam makaronu tagliatelle ale możecie przygotować je z takim rodzajem makronu, jaki lubicie.




Składniki: 
300-400 g piersi z kurczaka
200-300 g mrożonych leśnych grzybów pokrojonych w plasterki (lub świeżych jeśli macie do nich dostęp)
szklanka mleka
sól, pieprz
dowolny makaron

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem masła i soli, aż mięso będzie białe w środku i upieczone. W garnku roztapiamy łyżkę masła. Wkładamy grzyby i dusimy je na delikatnym ogniu ok 10-15 minut. Dolewamy mleko, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy, aż większa część mleka wyparuje a sos znacznie zgęstnieje* (u mnie ok. 30-40 minut). Dodajemy upieczonego kurczaka i jeszcze chwilę wszystko razem dusimy. Podajemy z dowolnym makaronem.



*Gęstość sosu regulujemy dolewając w razie potrzeby więcej mleka lub dłużej gotując.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger