O poruszaniu się wśród terminologii kulinarnej część II
"Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!"
Julia Child
Tak jak obiecałam wcześniej dodaję drugą część słów i sformułowań, dotyczących cudownej sztuki gotowania, które zastanawiają często nie tylko początkujących kucharzy. Nie zdziwię się jeśli z większością z nich raczej się nie spotkacie (niektóre z nich odkryłam dopiero przy pisaniu postów) ale uważam, że jako porządny domowo-hobbistyczny kucharz powinno się je znać. Dlatego też wrzucam te, które uważam za interesujące i pomocne w jedno miejsce, żeby było łatwiej.
Ok w takim razie druga część alfabetu:
macerowanie- proces moczenia składników w alkoholu, oleju, occie, wodzie lub herbacie, w celu wyciągnięcia aromatu z danego składnika (np przy produkcji nalewki), nadanie kruchości lub zaostrzenie i wydobycie smaku (np. mięs, warzyw)
mącenie - szybkie mieszanie ze sobą składników, w celu uzyskania jednolitej konsystencji. Wykorzystywane np. przy łączeniu składników do zaprawiania zup.
podprawianie (nazywane również zaciąganiem)- zagęszczanie zup i sosów za pomocą żółtka, mąki ze śmietaną, mlekiem, lub wodą, mąki z masłem lub żółtka z masłem, w celu uzyskania odpowiedniej gęstości i konsystencji płynu. Ważne przy podprawianiu jest dodawanie zgęszczacza stopniowo do gorącego płynu, żeby się nie ściął.
peklowanie - konserwacja mięsa za pomocą mieszanki peklującej, lub zalewy solankowej. Do peklowania oprócz soli wykorzystuje się również min. pieprz, ziele angielskie, liście laurowe.
pasteryzowanie - przedłużanie trwałości produktu poprzez proces podgrzania go do wysokiej temperatury
saute - smażenie mięsa i ryb oprószonych wyłącznie solą lub ziołami. Określenie saute stosuje się również do np. warzyw, kiedy przyrządzamy je bez żadnych dodatków (w tzw. sosie własnym)
szprycowanie - łączenie alkoholu z gazowanymi płynami (woda, oranżada, wino musujące)
szumowanie - proces polegający na usuwaniu zanieczyszczeń powstałych np. na powierzchni rosołu w trakcie jego gotowania, w celu uzyskania czystego płynu.
To tyle jeżeli chodzi o mój alfabet. Jeśli znacie jakieś ciekawe sformułowania lub terminy, które tutaj się nie znalazły piszcie proszę w komentarzach :)
Korzystałam z tych źródeł:
https://www.winiary.pl/kulipedia.aspx/slownik-kulinarny
http://kuchnia.wp.pl/kat,1037879,title,Kulinarny-slownik-sprawdz-jakie-pojecia-powinienes-znac,wid,16105969,wiadomosc.html?ticaid=113e5c
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz