Wieprzowina po meksykańsku

"Stół biesiadny jest jedynym miejscem gdzie człowiek nie zazna nudy przez pierwszą godzinę."  
Antheleme Brillant - Savarin 

Kuchnia meksykańska charakteryzuje się dużą ilością kukurydzy oraz różnych roślin strączkowych obecnych w jej potrawach. Jest sycąca, a w wielu daniach pojawia się mięso. Mi kuchnia meksykańska zawsze kojarzy się z ciepłymi kolorami: czerwienią, żółcią i pomarańczem, a do tego pachnie mocnymi przyprawami zwłaszcza ostrą papryką. Dlatego to danie nazwałam wieprzowiną po meksykańsku. Znajdziecie w nim to, co można odnaleźć właśnie w potrawach meksykańskich: kukurydzę, fasolę i dużo mięsa, doprawione czerwoną słodką i ostra papryką. Sycące i zdecydowanie ostre więc na pewno przyda się duża szklanka czegoś do picia. 




Składniki (4 porcje)
60 dag mięsa wieprzowego 
1 duża czerwona papryka 
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 opakowanie kaszy kuskus
1 puszka pomidorów krojonych
słodka i ostra papryka 
sól
pieprz 
sos Worcestershire (ew. sos sojowy ciemny) 

Mięso kroimy w dużą kostkę. Posypujemy 2 łyżkami słodkiej papryki, 1/2 łyżki ostrej papryki, 1/4 łyżki pieprzu oraz 1/4 łyżki soli. Polewamy 2 łyżkami sosu Worcestershire, mieszamy tak żeby mięso dokładnie pokryło się przyprawami i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy mięso i smażymy aż do momentu wyparowania soków jakie powstaną podczas smażenia. Podlewamy szklanką wody i dusimy 20-25 minut. Paprykę kroimy w grube paski a następnie w mniejsze kawałki. Dodajemy do wieprzowiny. Jeśli woda na patelni znacznie wyparowała dolewamy jeszcze pół szklanki i dusimy wszystko około 30 minut (można ewentualnie doprawić do smaku w zależności od gustu) Dodajemy pomidory i dusimy aż mięso będzie miękkie. Kukurydze i fasole odsączamy z zalewy i dodajemy do gotującej się potrawy. Całość dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze ok 5 min. Kuskus zalewamy wrzątkiem wymieszanym z 1/2 łyżeczki soli na ok. 1 cm ponad powierzchnie kaszy. Zostawiamy na 5 minut. Następnie podajemy razem z przygotowaną wieprzowiną. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger