Ekspresowa zupa pomidorowa
1
zupy
"Gotowanie jest jak malowanie lub pisanie piosenki. Tak jak istnieje tylko wiele notatek i kolorów, istnieje tylko wiele smaków. To jak je połączysz odróżnia cię od innych."
Wolfgang Puck
Czasami miewam takie dni, że chociaż uwielbiam gotować, to po prostu mi się nie chce. Bywa, że nie mam czasu na przygotowanie jakiegoś pracochłonnego dania, a potrzebuję zjeść coś treściwego. W takich przypadkach sprawdza się taka własnie zupa. Przygotowanie jej nie zajmuje więcej niż 15 minut, tylko pamiętajcie żeby w tym samym czasie ugotować makaron lub ryż jeżeli bardzo wam się spieszy. Jest gęsta, sycąca i smaczna - czyli ma wszystko czego ja wymagam od dobrej zupy. Jeśli staracie się być fit możecie zrobić ją bez dodatku śmietany, wtedy będzie miała naprawdę mało kalorii. Warto czasem jednak pozwolić sobie na dodatek śmietany - nadaje jej bardziej kremowy smak, ale wybór pozostawiam wam.
Składniki na 4 duże porcje
1 litr soku pomidorowego
3 duże pomidory
sól, pieprz, cukier
3 łyżki śmietany 12 lub 18%
Sok wlewamy do garnka. Pomidory obieramy ze skórki (w tym celu należy je zalać gorącą wodą i odczekać chwilę, a skórka będzie się ładnie oddzielać od miąższu), kroimy w kostkę i dorzucamy do soku. Całość zagotowujemy. Gotujemy ok 5 min a następnie miksujemy blenderem. Dodajemy sól, pieprz i cukier do smaku i jeszcze chwilę gotujemy. Śmietanę posypujemy szczyptą soli i mieszamy. Dolewamy do niej 3-4 łyżki gorącej zupy i dokładnie łączymy ze sobą. Następnie przygotowaną śmietanę wlewamy do gotującej się zupy, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia, gotując jeszcze kilka minut.
Sok wlewamy do garnka. Pomidory obieramy ze skórki (w tym celu należy je zalać gorącą wodą i odczekać chwilę, a skórka będzie się ładnie oddzielać od miąższu), kroimy w kostkę i dorzucamy do soku. Całość zagotowujemy. Gotujemy ok 5 min a następnie miksujemy blenderem. Dodajemy sól, pieprz i cukier do smaku i jeszcze chwilę gotujemy. Śmietanę posypujemy szczyptą soli i mieszamy. Dolewamy do niej 3-4 łyżki gorącej zupy i dokładnie łączymy ze sobą. Następnie przygotowaną śmietanę wlewamy do gotującej się zupy, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia, gotując jeszcze kilka minut.
Dziękuje :)
OdpowiedzUsuń