Sałatka a'la Cezar
0
sałatki
"Naprawdę czuję, że jedzenie jest celebracją życia. To jest najważniejszy, najcenniejszy dar, który Bóg dał ludziom."
Jeff Henderson
Sałaki są świetnym rozwiązaniem w kuchni. Sprawdzają się zarówno jako dania główne jak i również jako dodatki do innych dań lub zimne przekąski. Wiele nich można przygotować w sposób szybki, prosty i jednocześnie efektywny. Są dobrym rozwiązaniem zwłaszcza jeśli chcemy przygotować coś sycącego a jednocześnie lekkiego. To się tyczy między innymi tej sałatki. Spokojnie może ona posłużyć jako danie główne a przy tym nie czujemy się po jej zjedzeniu ciężko. Sałatka Cezar ma tyle wersji, że tak naprawdę każdy przygotowuje ją na swój własny sposób. Ja spotkałam się już z kilkoma różnymi sposobami jej przyrządzenia. Dzisiaj przedstawiam moją wariację na jej temat.
Składniki na 4 porcje
- opakowanie dowolnego mixu sałat
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 średniej wielkości pomidory
- 3 małe ogórki
- parmezan lub inny ser
- sos winegret
- sól, pieprz
- 3 kromki chleba
- ząbek czosnku, masło
- jajko, mleko,majonez, bułka tarta do panierki
Sałatę, myjemy, osączamy i przekładamy do dużej miski. Polewamy sosem winegret, doprawiamy solą i pieprzem. Kromki chleba kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła, dodajemy starty ząbek czosnku i pokrojone w kostkę kromki. Podsmażamy aż staną się chrupkie. Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy. W misce mieszamy jajko z odrobiną mleka i 2 łyżeczkami majonezu. Doprawiamy według uznania (ja używam ziół prowansalskich i przyprawy uniwersalnej). Filety z kurczaka obtaczamy najpierw w jajku z mlekiem i przyprawami, a następnie w bułce tartej. Smażymy na oleju. W tym czasie kroimy pomidory i ogórki, dodajemy do sałaty i mieszamy. Usmażonego kurczaka kroimy na małe paski. Na talerz nakładamy trochę sałaty,grzanek i kilka pasków kurczaka. Posypujemy startym na płatki serem (najlepiej parmezanem ale może być również zwykły ser żółty).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz