Domowy makaron

"Życie to kombinacja magii i makaronu"
Federico Fellini

Zawsze gdy przygotowuje domowy makaron, to czuje się niczym "domowa bogini" jak to zwykle mówi Nigella Lawson o kobietach w kuchni. Fakt przygotowanie go wymaga trochę siły (zwłaszcza przy wałkowaniu) i długiego czasu suszenia (jeśli nie wykorzystujemy go od razu) ale jego smak rekompensuje wszystkie "niedogodności" związane z przygotowaniem. No i świadomość, że sami go przygotowaliśmy - jest sama w sobie przyjemnością. Do przygotowania makaronu tak naprawdę potrzebne są wam tylko dwa składniki mąka i jajka. O proporcjach i wykonaniu za chwilę niżej. Co jest ważne aby go przygotować nie musicie mieć specjalnej maszynki, choć nie twierdzę, że nie jest znacznym udogodnieniem (moja maszynka do makaronu pamięta jeszcze czasy sprzed mojego urodzenia ale działa !).  Wystarczy wam zwykły nóż, którym możecie pokroić makaron na dowolną grubość. Jak dla mnie smak takiego makaronu jest nieporównywalne lepszy od sklepowego no i nie posiada ulepszaczy, co też jest jego dużym atutem. Jeśli macie pod ręką mąkę i jajka to naprawdę zachęcam spróbujcie go przygotować. Co do przepisu ja makaron nauczyłam się robić pośrednio od włochów - przepis pochodzi z jednego z programów telewizyjnych "Po prostu po włosku".



Składniki:
na każde 100 g mąki 1 jajko

Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek i wbijamy odpowiednią ilość jajek adekwatną do ilości mąki. Wyrabiamy ciasto najpierw chwilkę nożem zagarniając do środka mąkę, a następie rękami aż ciasto będzie gładkie i twardawe. Posypujemy stolnicę i ciasto mąką i rozwałkowujemy bardzo cienko na ok 1 mm grubości, cały czas podsypując mąką jeśli klei się do stolnicy lub wałka.

Wycinanie - to już w zależności od dostępnego sprzętu
Opcja I - maszynka - ciasto tniemy nożem na wąskie i długie prostokąty (u mnie ok. 4 x 7 cm) i przepuszczamy przez maszynkę zgodnie z instrukcją. Najlepiej gotowy makaron wypuszczać z maszynki na rękę i od razu rozkładać równomiernie (to ważne - dzięki temu makaron się nie poskleja) na lnianej ściereczce, posypanej obficie mąką (kładąc kolejne warstwy przesypujemy je mąką od czasu do czasu).
Opcja II - nóż - rozwałkowane ciasto posypujemy obficie mąką i zwijamy w rulon. Ostrym nożem kroimy zwinięte ciasto na  paseczki (w zależności od tego jaki makaron chcecie uzyskać cieńsze lub szersze) i od razu rozkładamy równomiernie na ściereczce tak jak w przypadku użycia maszynki.

Gotowy makaron możecie od razu ugotować w osolonej wodzie (domowy makaron gotuje się ok 8-10 min) lub pozostawić do całkowitego wyschnięcia (gdy makaron lekko przeschnie poprzerzucajcie go trochę między palcami, żeby równomiernie wysechł). Całkowicie wyschnięty makaron przekładamy do szczelnego pudełka, które kładziemy w suchym  miejscu. Taki makaron możemy go przechowywać przez kilka tygodni .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger