Banana Split Cake
2
"Wiedza może być potęgą ale ciasto ma wspaniałe właściwości przetargowe"
Julia Seitz
Składniki na średnią blaszkę (24 x 28 cm)
1 duże opakowanie herbatników (min. 220g)
1/3 szklanki cukru
1/2 kostki rozpuszczonego masła
250 g serka kremowego typu Philadelphia
6 bananów
2 opakowania puddingu instant o smaku waniliowym
2 szklanki mleka
500 ml śmietany kremówki (30%)
2 opakowania śmietan-fix
1 tabliczka białej czekolady
Formę wykładamy folią aluminiową. Herbatniki kruszymy bardzo drobno, prawie na mączkę (najlepiej włożyć je do foliowego worka, zamknąć i stłuc wałkiem). Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Przekładamy do blaszki i rozprowadzamy równomiernie dociskając do dna. Wkładamy do lodówki. Serek Philadelphia miksujemy z 2-3 łyżkami cukru pudru. Rozkładamy partiami na spodzie z ciasteczek i równomiernie rozprowadzamy. Na wierzch układamy plasterki bananów, tak aby pokryły całą powierzchnię i wkładamy do lodówki. Śmietankę ubijamy ze śmietan-fixami i 2 łyżkami cukru pudru na puszysto. Pudding miksujemy z mlekiem, aż do uzyskania gęstej konsystencji (można dodać resztę cukru pudru lub nie - w zależności czy wolicie mniej lub bardziej słodkie ciasto). 1/2 bitej śmietany dodajemy do puddingu i mieszamy łyżką. Wykładamy do formy i rozprowadzamy równomiernie po warstwie bananów. Pozostałą śmietankę wykładamy porcjami na pudding i rozprowadzamy równomiernie. Całość posypujemy startą czekoladą i chłodzimy w lodówce min 5 godzin.
Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń