Banana Split Cake

"Wiedza może być potęgą ale ciasto ma wspaniałe właściwości przetargowe"
Julia Seitz

Oryginalnie Banana Split jest to deser, pochodzący ze Stanów, na który składają się banany, lody, bita śmietana, kandyzowane wiśnie i słodkie polewy. Podczas przeszukiwania angielskich stron z przepisami natrafiłam na "Banana Split Cake". Ok ciasto hmmm..... ja nie do końca nazwałabym taką wersję Banana Split ciastem. Dla mnie jest co coś pomiędzy ciastem, a deserem. Bez względu czy potraktuję je jako jedno albo drugie i tak zajmuje wysoką pozycję na liście moich ulubionych słodkości. Banana Split jest lekki ale nie za słodki, o waniliowo - bananowym smaku. Na oryginalny przepis na Banana Split Cake trafiłam min. tutaj [klik]. Moja wersja została lekko zmodyfikowana o dodatek tartej białej czekolady, którym moim zdaniem idealnie pasuje do tego ciasta/deseru.



Składniki na średnią blaszkę (24 x 28 cm)
1 duże opakowanie herbatników (min. 220g)
1/3 szklanki cukru
1/2 kostki rozpuszczonego masła
250 g serka kremowego typu Philadelphia
6 bananów
2 opakowania puddingu instant o smaku waniliowym
2 szklanki mleka
500 ml śmietany kremówki (30%)
2 opakowania śmietan-fix
1 tabliczka białej czekolady

Formę wykładamy folią aluminiową. Herbatniki kruszymy bardzo drobno, prawie na mączkę (najlepiej włożyć je do foliowego worka, zamknąć i stłuc wałkiem). Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Przekładamy do blaszki i rozprowadzamy równomiernie dociskając do dna. Wkładamy do lodówki. Serek Philadelphia miksujemy z 2-3 łyżkami cukru pudru. Rozkładamy partiami na spodzie z ciasteczek i równomiernie rozprowadzamy. Na wierzch układamy plasterki bananów, tak aby pokryły całą powierzchnię i wkładamy do lodówki. Śmietankę ubijamy ze śmietan-fixami i 2 łyżkami cukru pudru na puszysto. Pudding miksujemy z mlekiem, aż do uzyskania gęstej konsystencji (można dodać resztę cukru pudru lub nie - w zależności czy wolicie mniej lub bardziej słodkie ciasto). 1/2 bitej śmietany dodajemy do puddingu i mieszamy łyżką. Wykładamy do formy i rozprowadzamy równomiernie po warstwie bananów. Pozostałą śmietankę wykładamy porcjami na pudding i rozprowadzamy równomiernie. Całość posypujemy startą czekoladą i chłodzimy w lodówce min 5 godzin. 

                      


2 komentarze:

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger