Nóżki z kurczaka w afrykańskiej marynacie

"To przy stole załatwia się wiele spraw i nawiązuje przyjaźnie. Przecież rzadko jemy z tymi, których nie lubimy. Jedzenie w szczególny sposób określa zatem naszą postawę wobec świata. A skoro tak, nabrzmiewają nasze emocje, w zależności od tego, z kim wspólnie jemy albo dla kogo gotujemy." 
Jean Reno 

Przeglądając "Kuchnię - przepisy z serca domu" Nigelli Lawson, w poszukiwaniu pomysłu na jakiś smaczny obiad, natrafiłam na ten przepis. Spodobała mi się kompozycja marynaty do tych nóżek i dlatego postanowiłam ją wypróbować. Jak zawsze Nigella mnie nie zawiodła. Nóżki dzięki marynacie zyskują ciekawy, lekko słodkawy, dymny, orientalny smak i złotawo-brązowy kolor zdecydowanie przywodzące na myśl Afrykę. Moja propozycja jest odrbinę zmodyfikowana - zamiast dżemu morelowego użyłam miodu, a zamiast musztardy angielskiej w proszku, którą w Polsce ciężko dostać, użyłam zwykłej ostrej musztardy. Podaję więc obie wersje. Polecam upiec nóżki w rękawie do pieczenia - będą bardziej delikatne i aromatyczne. Proponowane nóżki są delikatne w smaku więc jeśli lubicie bardziej intensywny i słony smak  mięsa, to namoczcie przed marynowaniem nóżki w wodzie z solą przez klika godzin.



Składniki:
6-8 nóżek z kurczaka
1 łyżka oliwy

Marynata:
80 ml sosu Worcestershire
4 łyżki ketchupu (użyłam ostrego)
2 łyżeczki ostrej musztardy (lub angielskiej musztardy  proszku)
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżka miodu (lub dżemu morelowego)
1 mała cebula posiekana w drobną kostkę

Nóżki dokładnie myjemy i oczyszczamy z ewentualnych piór. Składniki marynaty mieszamy. Nóżki przekładamy do miski i polewamy marynatą. Mieszamy wszystko tak, aby nóżki dokładnie pokryły się marynatą. Przykrywamy folią i odstawiamy na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie nóżki przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego lub do rękawa do pieczenia (w tym przypadku dokładnie zawiązując boki) wraz z pozostałą w misce marynatą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 45 minut do 1 godziny od czasu do czasu polewając nóżki marynatą, w której się pieką. Jeśli pieczecie w rękawie do pieczenia, to po 45 minutach pieczenia przetnijcie u góry rękaw i pieczcie jeszcze 15 minut w otwartym rękawie polewając od czasu do czasu nóżki marynatą. Podajemy dowolnie: z ryżem, ziemniakami, kaszą lub solo.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger