Ciasto ananasowe

"Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle"
Salvador Dali

Ciasta z masami to ciekawy temat kulinarny. Odmian takich ciast jest bardzo dużo a masę do nich można przygotować z różnych składników począwszy od budyniu a skończywszy na soku przecierowym. Często jednak można trafić na takie ciasto, którego masa jest mdła lub za ciężka. Jako zwolenniczka lekkich mas zazwyczaj wyszukuję takie przepisy, w których masa jest delikatna lub jeśli jej mdły smak jest przełamany innym np. drugą warstwą z lekko kwaskowym dżemem. Dlatego to ciasto, o którym dzisiaj piszę przypadnie do gustu przepadającym za "lżejszymi" masami. Przygotowuje się je bardzo szybko i nie wymaga dużej praktyki kulinarnej. Słodkie z lekko kwaskowym posmakiem jaki nadają masie kawałki ananasa.Jak dla mnie pyszne.  Przepis cóż... zapisany w starym zeszycie i szczerze mówiąc nawet nie pamiętam skąd się tam znalazł.



Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki wody

Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich wodę i ubijamy aż będą sztywne. Następnie nadal ubijając dodajemy najpierw cukier a następnie żółtka. Wsypujemy do nich mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni (grzałka dolna i górna).

Biszkopt kokosowy:
4 białka
1/2 szklanki cukru
200 g wiórek kokosowych.

Białka ubijamy na sztywno. Nadal ubijając dodajemy cukier. Następnie całość mieszamy łyżką z wiórkami kokosowymi. Przekładamy do brytfanki wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (grzałka dolna i górna) przez około 10 minut aż się zarumieni.

Masa:
1 puszka ananasów
1/2 opakowania budyniu śmietankowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
kostka masła lub margaryny (250g)
4 żółtka

Z puszki ananasów odlewamy sok do szklanki. Jeśli szklanka nie będzie go pełna dolewamy do soku wody. 3/4 przelewamy do garnka i zagotowujemy. Z pozostałą częścią soku mieszamy budyń oraz  mąkę ziemniaczaną a następnie całość wlewamy do gotującej się części soku i mieszamy aż powstanie gęsty budyń. Gotowy budyń studzimy. Margarynę miksujemy z żółtkami. Cały czas miksując dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotowa masę mieszamy z drobno posiekanym ananasem.

Dodatkowo:

2 paczki okrągłych biszkopcików
3 kieliszki wódki
czekolada

Na biszkopcie rozsmarowujemy połowę masy. Na niej układamy biszkopt kokosowy, na którym rozsmarowujemy resztę masy. Na wierzchu układamy biszkopciki nasączone alkoholem. Całość dekorujemy roztopioną czekoladą.

2 komentarze:

  1. Takiego z ananasami nigdy nie próbowałam. Ciekawy przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam do wypróbowania i czekam na opinie :) Pozdrawiam

      Usuń

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger