Kurczak z czerwoną pastą curry i mlekiem kokosowym
"Jedzenie powie Ci wszystko o tym, jak ludzie żyją i kim są."
Martin Scorsese
Składniki na 3-4 porcje:
300 g piersi z kurczaka
1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw chińskich
1/2 puszki mleka kokosowego
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
2 łyżeczki soku z cytryny
4 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni, doprawiając solą i pieprzem. Gdy kurczak będzie usmażony dodajemy mieszankę warzyw i chwilę razem dusimy, aż warzywa lekko zmiękną. Pastę curry mieszamy z mlekiem kokosowym i wlewamy do kurczaka z warzywami. Dodajemy sok z cytryny, sos sojowy i miód. Całość dusimy aż sos zgęstnieje. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i delikatnie solimy. Zostawiamy przykryty aż zmięknie. Odcedzamy i podajemy z przygotowanym kurczakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz