Szaszłyki
" Nie ma dobrej czy złej kuchni tylko ta, którą lubisz najbardziej"
Ferran Adria
Składniki na około 16-18 szaszłyków:
1 duża czerwona papryka
1 duża żółta papryka
60 dag piersi z kurczaka
30 dag wędzonego lub gotowanego chudego boczku
16 małych cebulek lub 8 większych
15 dag małych pieczarek
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w dość gruba kostkę. Wkładamy do miski. Doprawiamy solą pieprzem i dowolnymi ziołami ( np. oregano, bazylią lub ziołami prowansalskimi) Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i mieszamy, tak żeby każdy kawałek obtoczył się w marynacie. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Papryki myjemy i kroimy najpierw w większe paski a następnie w dużą kostkę. Pieczarki myjemy. Jeśli są małe to odrywamy tylko nóżki i kładziemy osobno jeżeli są większe, to przepoławiamy każda pieczarkę na pół. Cebule obieramy i kroimy w grube krążki. Boczek również kroimy w dużą kostkę. Na patyczek do szaszłyka nadziewamy po kolei paprykę czerwoną, pieczarkę, boczek, cebulę, paprykę żółtą i kurczaka w dowolnej kombinacji aż zapełnimy cały patyczek. Gotowe szaszłyki posypujemy z każdej strony przyprawą gyros. Układamy na dobrze rozgrzanym grillu i pieczemy aż mięso z kurczaka i pieczarki będą dobrze upieczone ( te składniki pieką się najdłużej ).
hmm jestem pierwsza, wiec podziele sie wrazeniami:)szaslyskie fajne, dobry skladniki ja dodaje jeszce jakis karczek albo taka jakby mielonke, boczek do kani, cebule z lidka i zawsze duze, wszystko dleikatnie polewam oliwa i posypuje przyprawami:)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Karczek jak najbardziej jest świetnym dodatkiem, a pomysł z polaniem szaszłyków oliwą - to na pewno muszę to wypróbować :)
Usuń