Paszteciki z mięsem i pieczarkami

"Gotowanie jest jednocześnie zabawą dziecka i radością dorosłego. A gotowanie wykonywane z należytą starannością jest aktem miłości"
Craig Claiborne

Święta za pasem. Co prawda śniegu na ulicach nie widać,ale za to w radiu można już od dawna usłyszeć "Last Christmas" ;). Szaleństwo zakupowe trwa w najlepsze i powoli zaczyna się również szaleństwo kulinarne. Co w tym roku przygotować na święta? Potrawy wigilijne zapewne się nie zmienią bo tradycja to rzecz święta. Więc na pewno jakaś rybka i barszcz z uszkami. Ale oprócz wigilii  mamy jeszcze pierwszy i drugi dzień świąt, kiedy do lodówki zaglądamy zdecydowanie częściej niż w inne dni w poszukiwaniu smakołyków, a na gotowanie mamy znaczne mniejszą ochotę. Na takie dni warto przygotować coś wcześniej, co można  zjeść zarówno na ciepło jak i również jako zimną przekąskę między jednym a drugim dużym daniem. Stad pomysł na paszteciki z mięsem. Sprawdzają się w obu wersjach zarówno na zimno jak i na gorąco. Smakują świetnie zwłaszcza jeśli podamy do nich barszcz czerwony.



Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki śmietany 18%
2 jajka
4-5 dag drożdży świeżych
sól

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i siekamy całość nożem. Drożdże mieszamy dokładnie ze śmietaną i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy jajka oraz sól i zagniatamy ciasto, tak długo aż będzie gładkie i sprężyste

Farsz:
60 dag szynki lub łopatki wieprzowej
20 dag pieczarek
1 duża cebula.
2 jajka

Mięso gotujemy z dodatkiem 1/2 kostki rosołowej. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i smażymy na margarynie. Podczas smażenia doprawiamy do smaku solą i maggi. Ugotowane mięso mielimy. Dodajemy do niego pieczarki. Cebule kroimy w kostkę i smażymy. Następnie mielimy i dodajemy do mięsa z pieczarkami. Wbijamy dwa jajka. Cały farsz mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz maggi. Można dodać odrobinę przyprawy uniwersalnej.

Ciasto rozwałkujemy na grubość ok 2 mm. Wykrawamy kwadraty. Nakładamy farsz. Podwijamy lekko boki z dwóch stron a następnie zwijamy. Dociskamy mocno brzegi. Paszteciki układamy na blaszce wysmarowanej olejem. Każdy z nich smarujemy z wierzchu jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż ciasto ładnie się zarumieni. ( około 20-30 minut).

Barszcz czerwony:

5 małych lub 3 duże buraki
kostka rosołowa
sól, pieprz, cukier, ocet.
liście laurowe
ziele angielskie
kostka rosołowa

Buraki obieramy ze skórki płuczemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą. Dodajemy 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie i kostkę rosołową. Gotujemy chwilę. Następnie przyprawiamy według uznania solą, pieprzem, octem i cukrem, w zależności od upodobań. Można również dodać wodę spod ogórków konserwowych i około 1-2  łyżki barszczu czerwonego instant. Wtedy barszcz nabierze odpowiedniego koloru oraz intensywnego lekko kwaskowego smaku. Gotować jeszcze chwilę aż buraki zmiękną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Sól Pieprz i Bazylia , Blogger