Paszteciki z mięsem i pieczarkami
"Gotowanie jest jednocześnie zabawą dziecka i radością dorosłego. A gotowanie wykonywane z należytą starannością jest aktem miłości"
Craig Claiborne
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki śmietany 18%
2 jajka
4-5 dag drożdży świeżych
sól
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i siekamy całość nożem. Drożdże mieszamy dokładnie ze śmietaną i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy jajka oraz sól i zagniatamy ciasto, tak długo aż będzie gładkie i sprężyste
Farsz:
60 dag szynki lub łopatki wieprzowej
20 dag pieczarek
1 duża cebula.
2 jajka
Mięso gotujemy z dodatkiem 1/2 kostki rosołowej. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i smażymy na margarynie. Podczas smażenia doprawiamy do smaku solą i maggi. Ugotowane mięso mielimy. Dodajemy do niego pieczarki. Cebule kroimy w kostkę i smażymy. Następnie mielimy i dodajemy do mięsa z pieczarkami. Wbijamy dwa jajka. Cały farsz mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz maggi. Można dodać odrobinę przyprawy uniwersalnej.
Ciasto rozwałkujemy na grubość ok 2 mm. Wykrawamy kwadraty. Nakładamy farsz. Podwijamy lekko boki z dwóch stron a następnie zwijamy. Dociskamy mocno brzegi. Paszteciki układamy na blaszce wysmarowanej olejem. Każdy z nich smarujemy z wierzchu jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż ciasto ładnie się zarumieni. ( około 20-30 minut).
Barszcz czerwony:
5 małych lub 3 duże buraki
kostka rosołowa
sól, pieprz, cukier, ocet.
liście laurowe
ziele angielskie
kostka rosołowa
Buraki obieramy ze skórki płuczemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą. Dodajemy 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie i kostkę rosołową. Gotujemy chwilę. Następnie przyprawiamy według uznania solą, pieprzem, octem i cukrem, w zależności od upodobań. Można również dodać wodę spod ogórków konserwowych i około 1-2 łyżki barszczu czerwonego instant. Wtedy barszcz nabierze odpowiedniego koloru oraz intensywnego lekko kwaskowego smaku. Gotować jeszcze chwilę aż buraki zmiękną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz