Spagetti a'la bolognese
0
makarony
"Nikt nie jest samotny jedząc spagetti, to wymaga bardzo dużo uwagi"
Christopher Morley
Składniki na porcje dla 4 osób:
opakowanie makaronu spagetti
60 dkg świeżego mięsa mielonego
cebula
4 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów bez skórki (obojętnie całe czy krojone)
oliwa z oliwek
sól, pieprz, oregano, cukier,
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebule obieramy i przekrawamy na pół. Jedną cząstkę odstawiamy drugą kroimy w drobną kostkę. Dwa ząbki czosnku obieramy i również kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę (2-3 łyżki) wrzucamy czosnek oraz cebulę i chwile smażymy aż cebula lekko się zarumieni (uwaga by nie przypalić). Dodajemy mięso i mieszamy co jakiś czas rozbijając widelcem większe kawałki. Dodajemy sól pieprz i oregano wedle uznania próbując przy tym czy mięso ma odpowiedni dla nas smak. Całość dusimy aż mięso się upiecze. W tym czasie kroimy w drobną kosteczkę resztę czosnku raz pozostałą połówkę cebuli. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy cebulę z czosnkiem tak jak poprzednio. Dodajemy pomidory z puszki, sól, pieprz, oregano i cukier (około łyżeczkę na początek) i gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Co jakiś czas sprawdzając jego smak i doprawiając jeżeli potrzeba. Następnie blenderem miksujemy sos i wlewamy do mięsa. Całość dusimy jeszcze przez chwilę aż całość zgęstnieje. Podajemy z makaronem i posypujemy serem wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz