Kurczak z warzywami po chińsku
"Tak długo jak na świecie istnieją makarony i chińskie jedzenie, jest dobrze."
Michael Chang
Chińszczyzna jest czymś co lubię zjeść od czasu do czasu. I kiedy nachodzi mnie ochota na coś orientalnego, to wtedy właśnie przygotowuje kurczaka z warzywami. Oczywiście nie zastąpi on smaku kurczaka z typowo chińskiej knajpki, ale myślę, że i tak będziecie zadowoleni. Przepis który podaję powstał metodą prób i błędów po przeczytaniu kilku innych receptur. Wychodzi smaczny, aromatyczny, ale uwaga bardzo ostry. Szczególnie ostrożnie trzeba dodawać chili, żeby można było wyczuć smak kurczaka a nie tylko ostrość przypraw (uwierzcie na słowo sprawdzone ;) ). Jest prosty w przyrządzeniu i bardzo sycący. Najlepiej moim zdaniem smakuje z brązowym ryżem. Z podanych składników przyrządzicie danie dla czterech osób. Warto zamiast sztućcy zaproponować jedzącym korzystanie z pałeczek. Będzie jeszcze bardziej orientalnie i o wiele zabawniej :)
Składniki:
60 dkg piersi z kurczaka
opakowanie mrożonej mieszanki chińskich warzyw
300 g brązowego ryżu
fix do chińszczyzny
sól, pieprz, słodka mielona papryka, chili,
ciemny sos sojowy
oliwa
opakowanie mrożonej mieszanki chińskich warzyw
300 g brązowego ryżu
fix do chińszczyzny
sól, pieprz, słodka mielona papryka, chili,
ciemny sos sojowy
oliwa
Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski. Każdy z nich dzielimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do miski, dodając płaską łyżeczkę pieprzu, soli, płaską łyżkę słodkiej papryki oraz szczyptę chili (dosłownie tyle ile jesteście w stanie nabrać dwoma palcami). Dodajemy jeszcze łyżkę sosu sojowego, mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie gotujemy ryż.
Po godzinie rozgrzewamy na patelni niewielką ilość oliwy i wkładamy kurczaka. Dusimy pod przykryciem aż do wyparowania soków, często mieszając, aby nie przywarł do patelni i się nie przypalił. Następnie dodatejmy warzywa i dusimy jeszcze ok 10 minut. W tym czasie przygotowujemy fix do chińszczyzny, według przepisu na opakowaniu i następnie zalewamy nim kurczaka. Dusimy jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje od czasu do czasu próbując czy ma odpowiedni dla nas smak ( ja zawsze jeszcze go trochę doprawiam). Podajemy z ryżem. (Przed podaniem warto go przelać zimną wodą żeby był sypki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz